вівторок, 28 травня 2013 11:00

14 мільйонів гривень стягують з киянина за критику на інтернет-форумі

14 млн 161 тис. 438 грн має заплатити 31-річний киянин Антон Панков за те, що із сусідами критикував на інтернет-форумі забудовника дому на вул. Раїси Окіпної, 18. Таке рішення 21 травня виніс Дніпровський районний суд столиці. Додатково стягує з Панкова 3,2 тис. грн судових витрат.

— Кажется, что это диверсия внутри самой компании, — Антон Панков зустрічає біля будинку на вул. Раїси Окіпної, 18. Він у білій сорочці з короткими рукавами, тримає теку з документами. — Вынести такое решение — это же уничтожить самого себя.

Антон — киянин, виріс у мікрорайоні Русанівка. Має економічну освіту, працює директором дизайнерського бюро. З дружиною виховують 1,5-річних двійнят Дарію і Михайла. 2007 року купили двокімнатну квартиру у житловому комплексі "Рів'єра Ріверсайд" — у 15-поверхівці на вул. Раїси Окіпної, 18. Комплекс зводила компанія "ДІА Девелопмент". Будинок — клубного типу, має сім секцій, стоїть за 50 м від Дніпра, має власні ландшафтний парк, причал для яхт, тренажерний зал просто неба.

Забудовник запевняв, що "Рів'єра Ріверсайд" — це житло еліт-класу. Квартири продають уже з ремонтом і вбудованими меблями. Найдешевша однокімнатна коштує понад 1 млн грн, вартість 4-кімнатних сягає 4 млн грн.

— Это моя первая квартира, — говорить Антон Панков. Просить охоронця пропустити до передпокою будинку. — На нее взяли кредит в банке. В отличие от многих соседей, которые покупали сразу. В квартиру не поведу, там дети спят.

У "Рів'єра Ріверсайді" — 201 квартира. Дім здали в експлуатацію 2010 року, досі заселені 150 помешкань. Мешканці нарікають на якість будинку. Мовляв, узимку холодно, комунальні послуги завищені.

— Кожен житель має картку, щоб потрапити у квартиру, користуватися ліфтом, — розповідає Олександр Кондратенко з будинку на вул. Раїси Окіпної, 18. — Не встиг заплатити за комунальні — карточку відключають і додому не потрапиш. Ми скаржилися в Антимонопольний комітет, але там не дуже реагують. Весь наш будинок обслуговує ОСББ. У всіх інших будинках мешканець квартири автоматично стає членом ОСББ, а в нас має заплатити 80 тисяч гривень вступного внеску. З чим не звернись — вимагають грошей. Попросили пісочницю у дворі поставити, кажуть: "Давайте 50 тисяч гривень".

Торік Антон Панков створив інтернет-форум із назвою "Ривьера Риверсайд'' — территория жилищного беспредела. Сайт жителей Раисы Окипной, 18''. Розмістив реквізити забудовника, фотографії будинку. Сусіди активно обговорюють там комунальні проблеми. Забудовник "ДІА Девелопмент" подав на Антона до суду. Вимагав 14 млн грн за використання без дозволу торгового знаку. Мовляв, через критичні висловлювання на форумі забудовник зазнав збитків, досі не може продати 50 квартир.

— Я до конца не верил, что меня осудят, — каже Антон. — На последнее заседание даже не пошел. Мне в голову не могло придти, что такое возможно. Где мне взять 14 миллионов? Ну, отберут у меня квартиру, она тысяч 300 долларов стоит. Это, получается, 2,5 миллиона гривен. Ну машину еще отберут, но она недорогая. А где взять остальные 11,5 миллионов? Одна надежда на апелляцию.

Квартира й авто Антона Панкова арештовані.

— Квартиры перестали продаваться еще с 2008 года, — говорить Олександр Перемешко, адвокат Панова. — А первые посетители зашли на сайт только в 2012-м. Но в истца одна позиция: "У нас есть зарегистрированный торговый знак, а вы разместили его на сайте. На сайте была размещена недостоверная информация, в связи с чем нам были нанесены убытки". Так и не объяснили, какая информация является недостоверной. Смешали понятия "нарушение прав интеллектуальной собственности" и "размещение недостоверной информации в ущерб репутации". Мы будем подавать апелляцию.

Представники "ДІА Девелопмент" пояснити рішення суду відмовились.

— Цю справу розглядала досвідчена суддя Наталія Чех, — каже 63-річний Микола Замковенко, екс-керівник Печерського районного суду столиці. — Інакшого рішення прийняти не могла. Справа про порушення авторських прав — дуже серйозна. У даному випадку запатентований бренд відомої фірми використовували без дозволу. У справі була призначена експертиза про матеріальні збитки, суддя прийняла рішення винятково за її результатами. Позивач вимагав відшкодувати ще й моральні збитки, але суддя відмовила.

Зараз ви читаєте новину «14 мільйонів гривень стягують з киянина за критику на інтернет-форумі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

164

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути