понеділок, 19 серпня 2013 06:15

"За ніч слимаки зжерли всі молоді огірки й кабачки"

Автор: фото: Вікторія Марценюк
  Руді слимаки розвелися в садах Вінниці через дощове літо. Їдять городину та квіти
Руді слимаки розвелися в садах Вінниці через дощове літо. Їдять городину та квіти

— Раніше стоїть відро на землі, підіймаєш, а там черв'яки, — каже киянин 75-річний Ігор Балакан. — А тепер слимаки. Підіймаю кабачок, а вони його обліпили. Беру яблуко із землі — один уже їсть. Під ночвами для компосту — 50 штук. В Україні три роки тому жодного не було. А зараз, певно, з якогось Непалу завезли з овочами.

— Це польовий слимак, що споконвіку водиться в Україні, — говорить Олексій Піндрус, співробітник столичного Інституту зоології ім. Шмальгаузена. — У засуху їх мало, тому непомітні. Перечікують її у коконах зі слизу. Закопуються в землю на 30 сантиметрів, бо шукають воду. У вологі роки швидко розмножуються. У хвойних лісах їх менше, у листяних — більше. У вологі роки під кожним листком можна знайти слимака. На піску не заводяться, бо швидко висихає. Глина добре тримає вологу, там їх більше. На чорноземах менше.

Жителі мікрорайону П'ятничани у Вінниці скаржаться на нашестя рудих слимаків. Вони поїдають городину та квіти.

— Тиждень тому ранесенько вийшла на город, а там повно слимаків на стеблах. Зрєліще ужасне, — розповідає місцева 59-річна Галина Лещенко. — За ніч зжерли всі молоді огірки і кабачки. Стебла теж гризуть. Помітила, що їх багато на чорнобривцях. У квітнику слимак висить на квітці, наче на гойдалці катається. Рослина після них в'яне, листя скручується, жовтіє і сохне.

Найбільше шкідників з'являється під час дощу.

— Сначала всі в шоці були, пробували їх травити якоюсь хімією, але нічого не помогло. Як спека почалася, то їх поменшало. Якось у дощову погоду з городу назбирала піввідра, вже й утомилася рахувати. У спеку збираю стакан, потім солю, щоб поздихали. Ця процедура займає не менше години.

Слимаків радять напувати пивом.

— Пластиковий стаканчик закопують у землю і трохи туди наливають. Слимаки повзтимуть на запах і топляться. Можна розвести гірчичний порошок — 100 грамів на літр, — каже фахівець фітосанітарної лабораторії Вінницької області Світлана Латанюк, 64 роки. — Ділянку, де найбільше слимаків, варто посипати негашеним вапном. За три дні зникнуть.

У погребі ловлять липучкою

Черкаський агроном 61-річний Володимир Тарасенко перед входом до погреба ставить загорожу для слимаків. У серпні вони масово ховаються в льохах і ямах.

— Добре відчувають настання осені. Навесні вилізли з погреба й харчуються падалкою. Тепер зі своїм численним потомством повертаються. Оце момент із ними боротися, бо як потраплять у льох, під овочі, буде пізно. Початок міграції визначає по слизьких слідах на доріжках та тротуарі.

Перед закладанням урожаю, закруток випалює погріб паяльною лампою. За кілька хвилин обробляє все приміщення.

— Тоді при вході одвірки й вентиляційну віддушину обклеюю липучкою від мух. Треба суцільною стрічкою. Якщо погано ліпиться, то можна прибити цвяхами. Метрова липучка коштує 2 гривні. Кількох вистачить. Слимаки не зможуть її переповзти.

Зараз ви читаєте новину «"За ніч слимаки зжерли всі молоді огірки й кабачки"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути