понеділок, 22 жовтня 2012 07:30

За рік курка з'їдає корму на 50 гривень

Автор: фото з сайта www.zoo-farm.ru
  Комбікорм для росту птиці дають по столовій ложці тричі на день. Ним кури наїдаються надовше, ніж зерном. Несуть більші та смачніші яйця із твердою шкаралупою
Комбікорм для росту птиці дають по столовій ложці тричі на день. Ним кури наїдаються надовше, ніж зерном. Несуть більші та смачніші яйця із твердою шкаралупою

У 60-річної Надії Сторожук із села Степанки на Вінниччині квочка висиділа 15 курчат. Ще має вісім старих курок і двох півнів.

— Їдять добре — я їм і кукурузки, і пшенички. Овес і просо люблять, але не даю, бо дороге. Худі якісь і яйця несуть малі, — каже Надія Павлівна. — То курчаткам хочу якихось добавок дати. А то кормиш-кормиш і всьо бестолку. Он у сусідки такі гарні, жирні.

Ветеринар пояснив жінці, що через одноманітне харчування птиця хворітиме. Сусідка порадила поїхати на ринок до райцентру. Там продавців із кормами для птиці — близько 10. У мішках і відрах насипане зерно. Для бройлерів покупці запитують комбікорм.

— Я своїх уже сім років тільки ним і кормлю. Кури м'ясисті, ростуть як на дрожжах. І яйця великі та смачні. Довольна, — каже продавець Валентина Горобець, 45 років, із міста Бар Вінницької області. — Мої покупці вже знають, то не беруть зерно, а тіки комбікорми.

Їх виробляють для різного віку та порід курей. Комбікорм буває стартовий, для відгодівлі птиці та для несучок. Курчатам до 10 днів підійде стартовий комбінований у вигляді гранул.

— Комбікорм без хімії, у ньому є все, що треба курчаті — кукурудза, пшениця, ячмінь. Ще — рибна мука, соя, дрожжі, крейда, вітаміни, — розповідає. — І саме головне, шо білок входить. Його не дасть жодне зерно. Він потрібен, щоб кури росли м'ясисті й несли великі яйця. Підгодовувати тоді вже нічим не треба.

Вартість 1 кг комбікорму — 5 грн. Продають відрами по 9 кг.

— Давайте по столовій ложці на голову три-чотири рази на день. Комбікормом кури надовше наїдаються, чим зерном. То дорожче не вийде.

При годуванні комбікормами 1,5-місячна курка важить майже 3 кг.

— Як просто зерном кормиш, то 2 кіло — спеціально важила. І м'ясо комбікормових курей м'яке і швидше вариться. А колись, помню, доки просту курку звариш, то день пройде. Кури не боліють, кожна з десяток яєць несе на тиждень. Шкаралупа тверда.

Для курчат від 15 до 28 днів беруть комбікорм для росту, який містить більше білка. Для старших збільшують уміст кукурудзи.

— Сказали, за рік курка з'їдає на 50 гривень корму, — говорить Надія Сторожук. — Мені радили робити його самій. Треба змішати 25 кілограмів кукурудзяної дерті, по 8 — ячменю й пшениці. Додати 5 кіло макухи і 4 — сої чи горохового борошна. Треба ще по кілограму сухого молока, кормових дріжджів, рибного борошна та стартового комбікорму. Всипати 10 грамів солі. Від такого харчу бройлери максимально набирають вагу.

Зараз ви читаєте новину «За рік курка з'їдає корму на 50 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути