понеділок, 19 серпня 2013 07:45

Бур'яни у смородині накривають соломою

Автор: фото: Олена Власова
  Землю навколо кущів смородини, малини, аґрусу мульчують соломою. Так утримують вологу в ґрунті, підвищують врожайність
Землю навколо кущів смородини, малини, аґрусу мульчують соломою. Так утримують вологу в ґрунті, підвищують врожайність

— Бур'яни спеціально не сапаю і кущі не поливаю, а врожай виходить нормальний. Замість гнути спину на полі можна працювати головою. Дідівський секрет — обложи куща соломою, й позбудешся одразу двох проблем. І волога в ґрунті останеться, і зайва зелень не проб'ється, — радить 54-річний Володимир Яночко із селища Мізоч Здолбунівського району Рівненщини. Він та його товариш 42-річний Сергій Кригер мають 76 сортів смородини — найбільше у Західній Україні.

Удвох вирощують її на продаж — понад 1350 кущів. На ділянці Кригера випробовують нові сорти, а Яночко готує саджанці та збирає ягоди на переробку.

— Смородина любить вологу. Торік восени вперше додумався обкласти кущі соломою. Вони стали сильнішими і вищими, бо коріння не пересихає. От сонце палить, а солома тримає воду, — Яночко перебирає пальцями ґрунт під кущем Краси Львова. Земля волога. — На солому не витрачаюся — беру свою. На обкладку куща згодяться й бур'яни. Тільки треба скосити їх до цвітіння, щоб насіння не занести. Потім солома ще й перегниє, тому удобрювати рослину теж не треба. Так само обкладати можна малину, порічки, аґрус.

Кущ смородини за вісім-дев'ять років плодоносить сім разів. Яночко саджає ряди на відстані 2-2,5 м один від одного, залежно від сорту. У перший рік після посадки молодий кущ дає півлітрову банку ягід. На другий — 2-2,5-літрову. На третій — сім-вісім банок. Для врожайності взимку треба обрізати зайві пагони. На кущі мають бути 15 сильних гілок.

— Є ще проблема із тлею. Цього року проведу експеримент: обгороджу поле і випущу кілька гусок. Перевірив, що птиці не їдять смородину, — говорить Володимир Михайлович. — Зате комах та тлю з листя познімають, а заодно і зайві бур'яни поїдять. І сапати не треба.

Основний урожай зібрали у середині липня. Але й у серпні на деяких кущах на полі Кригера рясно ягід. Кислі пружніші, солодкі — м'які. Нові сорти господарі щороку купують по 15-50 грн за саджанець. Їздять на виставки до Києва або замовляють у розплідниках та у садівників. Кожен сорт випробовують два роки. Якщо сподобається – залишають і розмножують. Кущі продають восени та весною.

Щоб вибрати якісний саджанець смородини, треба брати молодий кущик, від шести місяців до року. Старший добре родитиме через рік.

— Дивіться не на кількість пагонів зверху, а на бруньки біля кореня. Що їх більше, то краще, — радить Сергій Кригер. — Вітчизняну селекцію вважаю найкращою. У мого знайомого фермера у Польщі дев'ять із 15 сортів смородини — українські.

Тим, хто не вивчав склад ґрунту на своїй ділянці або не знається на смородині, радить купувати популярні й невибагливі сорти — Софіївську або Селеченську-2. Вони стійкі до хвороб.

Зараз ви читаєте новину «Бур'яни у смородині накривають соломою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути