— Кабачки вирощую лише з розсади. Вони бояться заморозків, тому пряма посадка на город дає погані врожаї, — каже 44-річна Анастасія Сологуб із села Коцюбинське на Київщині. — Можна одразу сіяти на город, але кабачки матимете пізніше.
Насіння до посіву має набрякнути. Повинні з'явитися крихітні паростки.
— Щоб кабачки швидше виросли, замочую насіння на два дні в літрі теплої води зі столовою ложкою золи. Або можна замочити на добу в теплій воді. Загорнути у вологу тканину і тримати три-чотири дні за температури 22 градуси. Раз на день обприскувати водою, щоб тканина не висихала.
Насіння зійде, якщо його загартовувати. На ніч покласти в нижній ящик холодильника, а в день — у кімнаті на столі.
— Кабачки найкраще ростуть у землі, де половина торфу, третина перегною, землі з городу і трохи тирси. Якщо ґрунт на городі кислий, додайте 1–2 столові ложки попелу чи товченої крейди.
Землю слід покласти в довгий ящик і полити для знезараження слабким розчином марганцівки. Потім розкласти по горщиках. Насіння посадити на глибину 2 см і накрити склом. Сіють кабачки за місяць до висадки на город.
— Доки розсада не проклюнеться з землі, температура в приміщенні має бути 22 градуси. Як тільки з'явилися паростки, знімаю скло і ставлю в яскраву, але холоднішу кімнату. У мене засклений балкон, де стабільно тримається плюс 18 градусів. За тиждень переставляю ящик у попереднє тепліше місце. Завдяки цьому розсада не витягується.
Коментарі