пʼятниця, 25 березня 2011 01:30

Порічка краще росте на жирному ґрунті

Автор: фото з сайта www.gazeta.aif.ru
  На базар саджанці часто привозять із пошкодженим корінням або поламаними гілками. Удома їх треба обрізати секатором, інакше рослина погано приживеться
На базар саджанці часто привозять із пошкодженим корінням або поламаними гілками. Удома їх треба обрізати секатором, інакше рослина погано приживеться

Плодові дерева і кущі починають садити, тільки-но зійде сніг. Вінничанка Ірина Курілько, 54 роки, приживляє саджанці, коли земля повністю відтає. Температуру ґрунту перевіряє лопатою.

— Копаю землю, якщо не пристає до лопати, значить, достатньо відігрілася. Важливо угадати час посадки. Якщо земля мерзла, те саме буде з корінням. Рослина загине або розпуститься на місяць-два пізніше. Якщо посадити у жарку погоду, важче прийматиметься, всихатиме. Вибирайте той період, коли перед хатою з південного боку сніг розтанув, а у тіні — ні.

Яму для саджанців викопують не меншою як півметра завглибшки. Коренева шийка має бути поверх землі. Інакше загниється. А з нею і вся рослина. Мілко посаджене дерево страждатиме від браку вологи. Якщо коріння занадто заглибити — хворітиме, почне плодоносити на кілька років пізніше.

— Саджанці спочатку добре обдивляюся. На базар їх привозять із пошкодженим корінням або поламаними гілками. Все хворе обрізаю секатором. Також знімаю третину довжини гілок. Коли у розпліднику деревце викопували, йому відтяли частину коренів. Крона має відповідати їм за розмірами. Інакше рослина погано приживатиметься в новому місці.

Годину саджанці тримають у мисці з водою. Перед посадкою коріння змочують у рідкому болоті. Воно створює захисну кірку. В яму накидають відро перегною, змішаного із землею.

— Краще садити дерево удвох. Один тримає його рівно, другий насипає трохи землі поверх перегною і нижніх корінців. Перед тим, як закопувати, забиваю всередину ями кілок. Його край доходить до нижніх гілок. Рослину треба ставити біля кілка так, щоб під поривами вітру стовбур не терся об опору і не зігнувся убік.

Корені обережно розпрямляють руками в ямі. Потім щільно засипають їх сухим ґрунтом, щоб не залишилося пустого місця. Насамкінець поливають талою водою.

— Треба щонайменше відро на одну рослину. Коли всмокчеться, присипаю сухою землею. Потім збираю у темних місцях двору трохи снігу і нагортаю його попід стовбур. Це захищає землю від швидкого висушування. Сніг поступово тане і підживлює коріння. Так моя прабаба робила.

Кущі смородини і порічки садять навесні якомога раніше. Для них підходить жирний ґрунт. Вони добре ростуть у напівзатіненому чи сонячному місці.

— Смородина любить сонце і вдобрений чорнозем. Кущі розлогих сортів треба садити не ближче ніж за метр один від одного. Вони швидко розширюються за рахунок бокових гілок, які проростають корінням. Порічка краще росте у напівтіні, на мокрому ґрунті. Її бокові гілки зазвичай лягають на землю, тому садити треба за 1,5 метра.

Кущі, які ростуть густо, щороку дають менший урожай. Смородину розводять із пророщених у воді другорічних гілок. Найкраще приживляються у ґрунті саджанці із чотирьох-п'яти задерев'янілих коренів завдовжки до 20 см. Молоді пагони куща мають сягати хоча б 30 см.

Зараз ви читаєте новину «Порічка краще росте на жирному ґрунті». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути