— Помітила, що великоплідні сорти помідорів щоліта розтріскуються. Перестала їх саджати. Хіба з десяток кущів на сік. Зате чері — цілі. Бо мають цупку шкірку, а не тонку та гладку, — каже Олена Матвієнко, 49 років, зі Сміли на Черкащині.
— Порепані плоди бризкають препаратами кальцію, вносять під корінь фосфорні добрива. Тоді томати стають еластичніші, — каже біолог Лариса Митюк, 63 роки. — Вони лопаються через надмір води у ґрунті під час достигання. Якщо йдуть дощі, слід штучно обмежити доступ вологи до рослин. Зачепити лопатою чи сапою тонкі верхні корінчики, не чіпаючи головного кореня.
Овочі розтріскаються, якщо після тривалої спекотної погоди поливати надто холодною водою.
— Коли дозрівають плоди, поливати не можна. Будуть кислі. А ще гірше — потемніють і візьмуться фітофторою. Якщо рослини в'януть, поливають у три етапи. Перший день увечері — трохи змочити ґрунт, другий — злегка полити, і лише на третій — напоїти рослину. Налити під корінь нагріту на сонці відстояну воду.
Через стрибки температури томати хворіють на фітофтору. Аби цьому запобігти, можна знімати плоди бурими й ховати на ніч в хату. Вдень виставляти на сонце.
Коментарі