пʼятниця, 30 липня 2010 07:04

Підземне зволоження городу заощаджує електрику

 

Три роки тому Максим Слушець, 49 років, із Миколаєва, встановив у себе на городі підземну систему поливу. На 10 соток помідорів та перцю він витрачає 25 л води, доти — вдвічі більше. Вихваляється, що почав збирати більший урожай — майже по тонні овочів із сотки.

— Система обійшлася у 200 доларів, але вже окупилася, бо суттєво заощаджую на електриці. Раніше у мене був звичайний електричний насос. Вода в систему подається з підземної свердловини. Її не потрібно фільтрувати від водоростей та каміння. Полив умикаю через день на годину. У спеку поливаю щодня по 1,5 години.

Максим Слушець дізнався про систему підземного зволоження від сусідів, які поливали сад та поле з картоплею. Аби змонтувати її, потрібно вкопати у землю капілярні труби. Їх купують у магазині по 200 грн за 25 м. Вибирають пластикові, бо вони не іржавіють. Через капіляри вода надходить до коріння й не просочується в землю. Найдорожчий у поливній системі — насос, коштує приблизно 500 грн.

— До поливної системи приєднують бак із добривами. У ньому розводять рідкі калійні й азотні добрива, які потроху додають до води. У посушливі дні вентиль на трубі закриваю, щоб до рослин доходила лише вода. Від добрива коріння може перегоріти. Підгодовую рослини з травня, коли помідори та перець починають квітнути. Добрива додаю до води раз на тиждень.

На зиму поливну систему накривають торфом чи соломою. Інакше труби можуть потріскати. Їх також може розірвати від води, яка замерзне всередині. Тому восени потрібно випустити рідину і прогнати трубами повітря.

Зараз ви читаєте новину «Підземне зволоження городу заощаджує електрику». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути