пʼятниця, 01 червня 2012 05:00

Персик висаджують на початку літа

Автор: фото: Сергій ДЗЕХ
  Полтавка Світлана Дашутіна розглядає зав’язь на гілках персика. Стежить, щоб не почало закручуватися листя та не утворювалася коричнева рідина на корі
Полтавка Світлана Дашутіна розглядає зав’язь на гілках персика. Стежить, щоб не почало закручуватися листя та не утворювалася коричнева рідина на корі

51-річна Світлана Дашутіна з Полтави в саду вирощує персикове дерево. Посадила його чотири року тому. За два роки в серпні зібрала перший урожай.

— На базарі персики дорого коштують, а я дуже їх люблю. Того й рішила спробувати виростити вдома. Навесні пішла на базар шукати саджанці. Продавщиця порадила півметрове деревце сорту Весна. Сказала, воно найкраще переносить холодну зиму й стійкіше до хвороб. Заплатила за саджанець 40 гривень.

Пагін висаджують у м'який ґрунт наприкінці весни чи на початку літа. Щоб не гнувся до землі, підпирають кілком. Обкладають коров'ячим перегноєм.

— Перегноєм можна удобрювати кілька разів на рік. А от води треба лити небагато, для початку вистачить півлітрової кружки. У спекотну погоду треба поливати часто невеликими порціями. Персик не любить надмірної вологи. Від неї може почати гнити стовбур.

За тиждень персиковий саджанець має зацвісти. Щоб дерево розвивалося, цвіт акуратно обривають.

— Перший рік життя персикового дерева — найголовніший. У цей період за ним треба дуже добре доглядати. Навесні слід обрізати непотрібні пагони, які відбирають у дерева поживні речовини. Їх можна зрізати на одну-дві почки. Найбільша помилка — утеплювати персик на зиму. Ми перший рік, аби зберегти тепло, обклали персик мішками з піском. Дерево почало сохнути. Прийшлося обрізати гілки. Слідуючу зиму обійшлися без утеплення й мали дуже хороший урожай.

Персикові дерева не можна кропити отруйними розчинами.

— У мене дерево росте біля городу. Коли обприскувала картоплю, яд попав і на листочки персика. За два дні вони побіліли й повідпадали. Дуже шкодять листовійка й плодожерка. Для захисту від них персик слід обробляти натуральною, біологічною отрутою, яку продають у  магазинах. Тоді будете впевнені, що й плоди у вас натуральні, а не накачані хімікатами.

Достигають у середині серпня. При правильному догляді дерево дає три відра персиків.

— Ми й не надіялися на такий урожай. Наробили і компоту, і варення. Літом усі персики з моря як подарок привозять, а у нас своїх повно. Рішили посадити ще три дерева. Як уродять, продаватимемо плоди на базарі.

 

Закручене листя обробляють гаупсіном

— Персики часто хворіють курчавістю листків, — каже Світлана Дашутіна. — Найкраще  підходять екологічні препарати гаупсін і триходермін. Їх треба розвести в теплій відстояній воді в пропорції 1 до 50. Ефект помітний уже за добу.

На корі дерев інколи з'являється коричнева рідина, подібна до клею. Її здирають гострим ножем.

— Після цього рану на дереві обробляють розчином мідного купоросу. 100 грамів купоросу розводять у 10 літрах води. Після висихання рану слід змазати густою сумішшю глини й коров'ячого перегною.

 

Зараз ви читаєте новину «Персик висаджують на початку літа». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути