понеділок, 15 квітня 2013 05:15

На кущі граната достигає п'ять кілограмів плодів

Автор: фото: Мирослава Соколова
  Кущ граната згинають навпіл, щоб відрізнити від чагарника. Якщо відпустити — розрівняється
Кущ граната згинають навпіл, щоб відрізнити від чагарника. Якщо відпустити — розрівняється

Сергій Сончик, 35 років, із селища Олишівка Чернігівського району на виставці садівників у Києві згинає навпіл гілки саджанця граната. Показує покупцеві, як відрізнити справжній гранат від іншого дерева.

— Більше на кущ схоже й здається, що колючий, але він гладенький і дуже гнучкий. Можна легко вдвоє зігнути, пустиш — випрямляється. Не пахне й тонкий, наче чагарник. Це дворічний саджанець. Зацвіте й дасть плоди, коли йому років зо п'ять буде.

Садити гранат можна до середини травня. Рослина адаптована до українського клімату. Без укриття переносить до 17 градусів морозу. У Криму зимує без утеплення.

— 15 років садив гранати. Сортів 50 перепробував, доки дослідив, що найкраще в нас росте й родить Кримський полосатий і Кюлоша. Тепер тільки їх розводжу й продаю.

Плоди Кримського смугастого граната зі світлими смугами, а в Кюлоша вони рівні червоні. Із дерева можна зібрати до 5 кг. Солодкі вже у вересні. Та їх не зривають до морозів, щоб краще налилися. Висять навіть тоді, коли з дерева опаде листя.

— Гранат самозапильний, дуже гарно цвіте — у червні великі червоні квіти вкривають усе дерево. Воно невисоке, до 2 метрів, більше схоже на кущ. У природі в жаркому кліматі росте, як дерево. А в нас холодніше, то нижче. Він м'який, тому легко утеплювати на зиму. Це вже коли зібрані плоди й надворі завжди нуль. Згори зводжу докупи гілля й зв'язую. Накриваю агроволокном і зв'язую навколо стовбура при землі. Обкопую, щоб захистити корінь. При такому утепленні витримує мороз до 30 градусів.

Кущ не підрізують. Весною, коли розвинеться, відсікають лише сухе, відмерле гілля. Садити радить на сонячній затишній стороні. Гранат не любить протягів, але невибагливий до ґрунту. Найкраще росте в чорноземі. На піску його треба підживлювати. Любить органічні добрива.

— Підживлювати слід у яму при садінні. Має бути такою, щоб влазив корінь. Якщо на піску, то викопати більшу й всипати з відро перегною, торфу або грам 20 нітрофоски. Коріння перед посадкою на півгодини замочити у воді, щоб напилося. Можна додати препарат корневін. При посадці одразу вилити відро води, прикрити землю навколо стовбура сіном, соломою.

Гранат любить вологу, тому щотижня варто виливати по відру води. У спеку — двічі на тиждень. Обробляти від шкідників і хвороб не потрібно. На екзотичні рослини в нашому кліматі навіть тля не нападає.

 

 

Зараз ви читаєте новину «На кущі граната достигає п'ять кілограмів плодів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути