четвер, 14 січня 2010 19:14

Леонід Бойко виростив горіхи розміром з куряче яйце

  Леонід Бойко з хутора Шампанії на Черкащині вивів сорт горіха з тонкою шкірою, світлим та негірким зерном. Назвав його ”бомбою”
Леонід Бойко з хутора Шампанії на Черкащині вивів сорт горіха з тонкою шкірою, світлим та негірким зерном. Назвав його ”бомбою”

Леонід Бойко з хутора Шампанії на Черкащині вивів сорт волоського горіха розміром із куряче яйце.

- 50 років тому в Почапинцях Лисянського району жінка несла у відрі грецькі горіхи. Кажу, дозвольте я пошукаю, може знайду собі. Знайшов дві штуки. Посадив, обидва зійшли. Але лише один давав великі плоди. Я захотів вивести сорт, щоб горіхи були великими, шкірка тонкою, зерно світлим і не гірким.

Леонід Іванович застосував спосіб віддаленої гібридизації.

- За 50 кілометрів знайшов горіх із тонкою шкіркою і світлим зерном. Перед цвітінням свого саджанця вкрив целофаном, щоб не запилився сусідніми деревами. Коли побачив, що маточки "сережок" майже готові прийняти пилок, привіз цвіт того дерева. Дома струсив пилок на вату й переніс на "сережки" саджанця. Плодів чекав майже десятиліття. Із них щороку відбираю найкращі й знову саджу. Уже відібрав 300 штук, які мені сподобалися, - показує з відро горіхів у білому мішку.

Якщо з сотні зійде дватри десятки, то це велика удача

Веде до горіха, що росте за сараєм. Дерево має приблизно 6 м заввишки.

- Це мій улюбленець і красавець, - зриває великий світлий горіх. - Це те, що я хотів. І розмір, і форма, і м"яка шкарлупка з не гіркими світлими зернами "бомбами".

Цього року Леонід Бойко виростив кілька десятків саджанців із горіха "бомба". Перед посадкою обробляє їх розчином марганцівки. На літр води - один кристал, щоб колір був ледь рожевим.

- Горіхи для посадки замочую на ніч. Саджу на глибину лопати, плід кладу розрізом униз. Схожість у горіхів погана. Якщо з сотні зійде два-три десятки, то це велика удача.

Дворічні саджанці продає по 50 грн. Показує засаджені горіхами 3,5 га землі. Відстань між деревами 12 м. Між ними ростуть по два кущі фундука.

- 1991 року привіз з Одеси кілограм горіхів фундука. Вони подібні до лісових, але смачніші. Вирішив спробувати вирощувати в себе. Бо він родить лише у теплій місцевості. Із посаджених зійшли 10 кущів. Із них один вродив найбільші горішки. На дев"ятьох позрізав верхівки, щоб від землі було десь метр. Зробив до них по два-три щеплення. Між корою і деревиною повставляв гілки від найкращого фундука. Зараз уже маю 300 кущів. Родити почали через п"ять років. Із куща зібрав у середньому 10 кілограм горіхів. Усього з площі - півтонни. Якщо кондитерські фабрики не куплять, дам об"яву через Інтернет.

Зараз ви читаєте новину «Леонід Бойко виростив горіхи розміром з куряче яйце». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути