— Каву арабіку можна вирощувати вдома. Але обов'язково на сонці і без протягів. На відкритому ґрунті погано росте, — каже 24-річна Ольга Воробель із міста Підгайці на Тернопільщині. — До вирощення екзотичних рослин привчив батько. Брали зерна з магазину, то не сходили. Тому купили саджанець кави і з його зерен узялися розводити.
Садять одразу, коли зірвали і почистили.
— На дно горщика кладу дренаж, а тоді засипаю деревну землю з гноєм і піском. У перший рік росте повільно, до 10–15 сантиметрів. Далі залежить від догляду, при доброму підживленні виганяється. У три роки сягає метра та починає цвісти великими білими квітами. Здебільшого навесні, але може і влітку, і восени. Кава самозапильна. Від квітки до плоду минає сім місяців.
Стиглі плоди — темно-червоні. Мають по два зернятка, що вилущують і обсмажують.
— Підживлюю деревце що два тижні настоєм перегною чи попелу або купленим добривом для цитрусових. Без хімії, бо потім п'ю цю каву. Зі зрілого деревця можна зібрати близько півтора кілограма зерен. Кава активно плодоносить 10–12 років, а тоді врожайність зменшується. Щовесни підрослі деревця пересаджую у більші горщики. З четвертого року — що два роки.
Коментарі