понеділок, 23 вересня 2013 07:45

"Черв'яки усидчиві. Не розбігаються й не смердять"

Автор: фото з сайта www.slando.ua
  Хробаків вибирають, коли переробили всі відходи. Кілька днів не годують, потім кладуть корм шаром 5-7 сантиметрів
Хробаків вибирають, коли переробили всі відходи. Кілька днів не годують, потім кладуть корм шаром 5-7 сантиметрів

Киянин 54-річний Сергій Рева розкладає черв'яків у коробки із землею. Готує на продаж.

— Восени їх купувати найкраще, бо нежарко. Легше перевозити. У мене є сертифікат, що це справжній "старатєль". Всьо як положено, а не якась підробка дощовика. Схрестили каліфорнійського черв'яка з казахським. Плодовитий, покоління подвоюється що 40 днів. Добре холод переносить. При плюс 7 градусів працює, а при плюс 8 навіть розмножується. Найбільше любить 20-25 градусів, як людина.

Чотири роки розводить хробаків. Їздив по них до Луганської академії сільськогосподарських наук. Ці тварини переробляють листя, солому, бур'ян, шкірки овочів на біогумус. Сергій Рева використовує його на дачі в Баришівському районі Київщини.

— Ніяка техніка не зробить такого добрива. У мене піщаний ґрунт, усе сохло. Колись для себе добрива не хватало, а тепер ще й друзям роздаємо.

Хробаки живуть у пластиковій тарі з дірками у дні та стінках, аби дихали.

— Солому, бур'ян, листя так не покладеш, бо черв'як його не вкусить, — складає у ящики свіжі відходи для переробки. — Очистки овочів дома приморожую. Поливаю біопрепаратом "Унікал" для ферментації. Місяць-півтора полежить і трухлявіє. Тоді висипаю черв'яків.

Ставить ящики один на одного.

— В одному все перетрублять — перелазять через дно у верхній. У них така організація, що у верхній зоні — столова. У середній сплять і розмножуються, а внизу — туалет. Як перелізли у верхній п'ятий, у нижньому вже готовий біогумус. У квартирі тару можна ставити на кухні, там тепло. Усидчиві, не розбігаються й не смердять.

Ящики з черв'яками спускає в погріб на дачі.

— В один кошик яйця не збирають. Так і я — частину лишаю на вулиці. Хробаки впадають у сплячку до весни. Вкриваю добре соломою, зверху якусь шматину кину від снігу, аби не пересушити. Поливаю так, щоб з ящиків не текло, але відходи збилися в грудку.

Аби гумус не закисав, пересипає його вапном і яєчною шкаралупою. Їх мелють на порох. Якщо потовкти, тварини поріжуться об краї.

— Залишки добрива розсипаю під кущі й дерева. Зверху одразу мульчую соломою. Це щоб черв'яки не висохли і не заклякли, доки ввійдуть у землю. Бояться кротів, бо ті їх ловлять і їдять. Спочатку радив би вивести гризунів із городу.

 

1000 кілограмів біогумусу вироблять упродовж теплої пори року 750 черв'яків. Пропустять через себе майже 2 т відходів.

Зараз ви читаєте новину «"Черв'яки усидчиві. Не розбігаються й не смердять"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути