пʼятниця, 12 липня 2013 05:40

Черешні обрізають улітку

Садівник 54-річний Степан Дорош із Бучі на Київщині влітку обрізає черешні. Така процедура найкраща для цих дерев, адже вони чутливі до ран.

— А влітку ці ушкодження добре гояться, — каже господар. — До того ж обрізання дає хороше освітлення кроні. Якщо молоді деревця обрізати влітку, почнуть родити раніше.

Степан Михайлович упродовж восьми років не міг виростити у саду черешні. Вони відмирали або мерзли. Навчився доглядати за ними п'ять років тому.

— Черешня — культура південна, походить із Західної Азії, Кавказу, Грузії, Вірменії та Ірану. В Україні добре росте у південних областях. Ці дерева легко підмерзають. У наших умовах під час тривалих відлиг у січні або лютому з температурами 4-8 градусів тепла бруньки швидко пробуджуються. А потім при похолоданні до мінус 18 відмерзають. Я помітив, що чутливі до дії низьких температур 1-3-річні дерева та старі, особливо після того, як рясно вродили. І навіть якщо черешні в мене добре перезимували, низькі температури під час цвітіння вбивали урожай. Тому почав замовляти в агропідприємствах сорти, пристосовані до нашого регіону. Вони морозостійкі, ростуть у Київській, Чернігівській, Харківській та Донецькій областях.

У реєстрі сортів рослин України налічуються 55 різновидів черешень. З них 54 — вітчизняної селекції. Найкращі: Сюрприз, Дивовижна, Вінка, Анонс, Космічна, Дилема, Бігаро Оратовського, Францис, Мелітопольська Чорна, Первісток, Крупноплідна, Престижна, Валерій Чкалов, Дончанка, Прощальна, Ярославна, Красуня Києва, Присадибна, Любава.

— Купувати товар слід у розсадниках. Деревця, придбані з рук на базарі, часто хворіють, не ростуть. У різних господарствах саджанці можна вибрати на їхніх сайтах. Підприємства пересилають деревця поштою по Україні. Саджанці черешні можуть бути 1- або 2-річні. Їх варто купувати з вересня, коли розпродуватимуть свіжий посадковий матеріал.

Зараз ви читаєте новину «Черешні обрізають улітку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути