неділя, 14 січня 2024 17:20

Чому не можна збивати лід з обледенілих дерев: кілька порад

Чому не можна збивати лід з обледенілих дерев: кілька порад
Лід з дерев під час обледеніння збивати не варто. Фото: ukr.media

Обледеніння в саду - звичне явище взимку. Але, бажаючи врятувати дерева та чагарники від льодової кірки, важливо їм не нашкодити.

Саме тому не варто поспішати чистити лід. Краще почекати, щоб він розтанув самостійно, пише Gazeta.ua.

Вкриті льодом гілки стають занадто крихкими, тому використання для чищення криги граблів або мітли може завдати суттєвої шкоди дереву.

Навіть якщо температура повітря залишається нижчою нуля протягом декількох днів після крижаного шторму, сонце може нагріти гілки більш ніж на 0 градусів. Тоді частини льоду почнуть танути до того, як температура повітря досягне потрібної позначки.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чим підживити кущі смородини, щоб наступного року зібрати небувалий врожай

Якщо про крижану бурю відомо заздалегідь, дерева можна підготувати до неї. Про це можна подбати ще восени, видаливши всі відмерлі та потріскані гілки. Краще дерева обрізати пізньої осені й на початку зими. Тоді вони перейдуть у сплячий режим, тому усі рани, що утворяться, встигнуть повністю закритися. Окрім того, після опадання листя буде легше побачити пошкоджені ділянки, які необхідно обрізати.

Якщо влітку та восени бачите явно відмерлі гілки, на яких немає зеленого листя, то варто наклеїти на них яскраву клейку стрічку, щоб потім знайти їх, коли прийде час обрізки. При цьому можна використовувати різні кольори для позначення різних проблем. Або ж розмістити стрічку там, де потрібно зробити зріз.

Якщо після крижаного шторму на невеликих деревах або чагарниках залишилися зламані гілки, що зачепилися, або частково з'єднані, їх можна акуратно видалити. Гілки, що звисають, можуть раптово впасти і зламати інші, що призведе до ще більших пошкоджень.

Пошкоджене дерево або чагарник слід оглянути на наявність структурних тріщин у стовбурі або вздовж основних гілок.

Готуючи сад до зими, дерева потрібно обприскати, щоб захистити від хвороб і шкідників. Обробляти сад можна різними розчинами. Найпоширеніші варіанти для сумішей для захисту дерев на зиму зібрала Gazeta.ua.

Використовувати для обробітку саду можна мідний купорос. Обробляти ним дерева потрібно наприкінці листопада.

Зараз ви читаєте новину «Чому не можна збивати лід з обледенілих дерев: кілька порад». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути