середа, 24 квітня 2024 15:23

Чим підживити кущі малини у квітні: три дієві органічні добрива для гарного врожаю

Чим підживити кущі малини у квітні: три дієві органічні добрива для гарного врожаю
Ароматна та солодка: чим підживити кущі малини, щоб збирати ягоди жменями Фото: pinterest

Для збору гарного врожаю малини, кущі варто підживлювати у кілька етапів. Ця рослина доволі невибаглива, але все ж потребує догляду.

Зокрема, у квітні важливо підживити кущі малини, щоб зібрати гарні ягоди. Gazeta.ua розповість, чого потребують кущі популярної малини для активного розвитку.

У квітні, коли температура повітря підніметься і грунт достатньо прогріється можна починати підживлення. Використовуйте органічні і мінеральні добрива.

Чим підгодувати малину навесні

Весняний догляд за кущами малини полягає у звільненні кущів від укриттів, установці шпалер, підживленні, поливі, розпушуванні ґрунту, мульчуванні, обрізанні та профілактиці від шкідників та хвороб.

У квітні, коли температура повітря та ґрунту стане досить теплою, можна починати підгодовувати малину.

Для цього можна використовувати як органічні, так і мінеральні добрива.

Для удобрення ягід добре підійде сечовина, аміачна селітра, перегній, торф, попіл, суперфосфат, коров'як або пташиний послід.

Як підгодувати малину попелом

Садівники рекомендують вносити попіл у великих обсягах, бажано раз на 2-3 роки.

Попіл є ефективним органічним добривом, оскільки містить переважно калій, а також фосфор, магній і кальцій.

Всі вони є важливими поживними елементами для малини.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Урожай здивує: як і чим підживити полуницю

Сидерати здатні взагалі звільнити вас від підгодівлі. Весною в міжряддях посійте бобові: люпин, конюшину, горох. Ці рослини здатні притягувати до верхніх шарів ґрунту азот, а внесення їх зеленої маси в ґрунт прирівнюють до удобрення перегноєм або гноєм. Коли на сидераті з'являться бутони, скосіть їх і покладіть в міжряддя. Вони перегниватимуть і збагачуватимуть землю макро- і мікродобривами.

Настій коров'яку або кінського гною

Заповніть органікою відро на 1/3, долийте до верху водою, накрийте кришкою, поставте на бродіння в тепле місце. Щодня відкривайте і перемішуйте. Через 5-7 днів розведіть рідину водою 1:10 і полийте малину - 1 відро на 1 м2.

Перегній

Перегній, що пролежав на ділянці рік і більше. Розсипте 1 відро на 1 м2 і перемішайте з землею. Свіжий гній для цих цілей категорично не підходить. У теплу пору року він перегниває, при цьому виділяє велику кількість тепла і може спалити коріння, крім того, привертає шкідників, що живуть в землі.

Пам'ятайте головне правило: краще "недогодувати", ніж "перегодувати". Від надлишку добрив в землі збереться висока концентрація солей, вони можуть обпалити коріння, листя почне засихати і обсипатися.

Великдень є найбільшим святом у році для багатьох людей у світі. В Україні його святкують 5 травня. До цього часу основна частина городніх робіт уже завершена. Але все ж городники досаджують ще деякі рослини чи овочі.

Gazeta.ua розповість, що не варто садити після святкування Великодня. До цього свята вже мають бути посаджені деякі кущі, щоб вони могли адаптуватися до нового місця до настання осені. Наприклад, до травня треба посадити аґрус, малину, порічки та смородину.

Зараз ви читаєте новину «Чим підживити кущі малини у квітні: три дієві органічні добрива для гарного врожаю». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути