середа, 27 березня 2024 14:02

Як врятувати магнолію після зими: чотири хвороби, які треба виявити вчасно

Іноді розкішне дерево магнолії після довгої зими може зачахнути.

Тому треба знати кілька правил догляду, щоб цвіт магнолії щовесни тішив довгі роки.

Автор: pinterest
  Магнолія: правило догляду за деревом навесні
Магнолія: правило догляду за деревом навесні

Щоб врятувати магнолію, необхідно кілька разів рясно полити рослину. Це допоможе вимити з землі частину добрив. Також допоможе підсипка свіжої землі, в якій немає великої кількості мінералів. Підсипати землю потрібно в суху погоду, оскільки магнолія не дуже добре переносить перезволожений грунт.

Автор: pinterest
  Магнолія: правило догляду за деревом навесні
Магнолія: правило догляду за деревом навесні

Магнолії можуть хворіти. Щоб зрозуміти, як вилікувати рослину, треба розібратися, чим саме захворіло ваше дерево.

Найпоширеніші хвороби магнолії

Рак

Однією з найпоширеніших хвороб магнолії є так званий рак. Якщо у вашого дерева магнолії раптом висохла гілка, швидше за все, це рак. Чим раніше це виявите, тим швидше зможете обрізати суху гілку, щоб допомогти дереву. Крім того, ми повинні ретельно оглянути дерево магнолії, поки не знайдемо місце, де почала відшаровуватися кора. Також можуть з'явитися незвичайні вузли.

Якщо ми хочемо вилікувати дерево з раком, найкраще, що ми можемо зробити, - це обрізати гілку або уражену ділянку та додаткові два сантиметри тканини, яка розташована навколо неї і не має симптомів. Таким чином ми запобігаємо поширенню раку на інші частини рослини. Також можна застосовувати фунгіциди.

Грибки

Вони утворюють плями на листі рослини. Ці плями можуть мати різну форму, розмір і колір. Їх можна зустріти як на верхній, так і на нижній стороні листя. Варто зазначити, що грибки не є серйозним захворюванням, й існує думка, що лікувати його необов'язково. Хоча краще очистити та видалити відмерле листя для благополуччя магнолії. Також дуже бажано очищати листя та молоді гілки дерева, щоб запобігти подальшому ураженню магнолії грибками.

Найкращий спосіб запобігти їм - за допомогою правильного очищення та догляду.

Автор: pinterest
  Магнолія: правило догляду за деревом навесні
Магнолія: правило догляду за деревом навесні

Листи морських водоростей

Як і грибки, хвороба листя водоростей також викликає плями на листках дерев. Однак ці плями зазвичай дуже схожі одна на одну, але відрізняються від плям, створених іншими грибами. У випадку листків водоростей, плями – це переважно оксамитові ділянки, колір яких червонувато-коричневий, як зверху, так і знизу, і з волосоподібною структурою. Боротися з ним можна, обробляючи пошкоджене листя фунгіцидом. Хоча рослина може мати не дуже гарний вигляд через цю хворобу, насправді це нестрашно. Тому сміливо обробляйте уражені листя фунгіцидом.

Деревна гниль

Однією з найстрашніших хвороб магнолії є гниль деревини, також відома як бура гниль. Ми зможемо врятувати дерево лише в тому випадку, якщо швидко виявимо її та зможемо запобігти просуванню. Щоб виявити це, ми повинні подивитися на появу невеликого в'янення на кроні рослини або ділянках з протіканнями. Гниль деревини може з'явитися всередині або навколо дерева.

Коли деревина уражається гниллю, вона набуває коричневих плям. Ця хвороба також утворює плодові тіла, дуже схожі на струпи, текстура яких дерев'яниста і тверда, коли дозріває.

Врятувати магнолію від цієї хвороби ми зможемо лише в тому разі, якщо вчасно її виявимо. Але найкраще звернутися до фахівця, щоб він призначив правильне лікування.

Чи треба обрізати гілля магнолії навесні

Навесні таку процедуру проводити не можна. Магнолія у цей період відрізняється рясним рухом соків. Її можна просто "знекровити".

"У перші роки життя крону магнолії не стрижуть. Є велика ймовірність порушити підготовку рослини до цвітіння. Рослина сама регулює кількість пагонів, що відростають, набуваючи з часом кущової форми в кілька рукавів або одинарного потужного штамба. Після зимівлі може знадобитися лише санітарна обрізка дерев, якщо гілки були пошкоджені морозом", - пояснила кандидатка біологічних наук Вікторія Осипенко.

З віком у магнолій слабкий ріст кінчиків пагонів і вони дуже повільно ростуть.

Якщо хочете мати гарний і продуктивний сад, за деревами потрібно доглядати. Важливо при цьому вміти вчасно і правильно обрізати фруктові дерева.

Обрізка - це найнеобхідніший спосіб формування крони. Вона потрібна для росту і плодоношення.

Зараз ви читаєте новину «Як врятувати магнолію після зими: чотири хвороби, які треба виявити вчасно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути