понеділок, 12 листопада 2012 12:07

Українці мають пишатися своєю мовою, якщо хочуть стати частиною Європи

Українці мають пишатися своєю мовою, якщо хочуть стати частиною Європи

Україна є унітарною державою, оскільки абсолютна більшість її громадян є етнічними українцям. В таких державах, а їх переважна більшість і в Європі, і у світі діє правило: одна нація - одна держава - одна державна мова. Державність української мови не заперечує права громадян України послуговуватися будь-якою мовою, натомість зобов'язує державних чиновників всіх рівнів при виконанні ними своїх службових функцій використовувати українську мову.

Запровадження у 1989 році статусу української мови як державної було покликано зупинити процес насильної політику русифікації українців, яка здійснювалася як царською Росією, так і комуністичним режимом СРСР і була спрямована знищення національної ідентичності України та позбавляла українців можливості вільно використовувати рідну мову. Гоніння на українську мову призвели до того, що і на сьогоднішній день частина українців не розмовляє нею. Але ситуація поступово змінюється на краще.

Все більше людей починають послуговуватися українською мовою. І саме ця позитивна тенденція відродження української мови, особливо в освітній сфері, викликала негативну реакцію Росії. Нинішня російська влада намагається продовжувати щодо України ту політику придушення української мови, яку раніше запроваджувала і царська Росія, і комуністичний режим. Цю свою політику Росія здійснює через чинний український уряд і Партію регіонів. Окремі члени Партії регіонів, такі як Ківалов і Колесніченко, члени уряду такі, як Табачник є затятими русифікаторами. Вони роблять все, щоб цю позитивну тенденцію відродження та розширення територіальної і функціональної сфери вжитку української мови припинити. Саме тому і з'явився сумнозвісний закон Ківалова-Колесніченка, який з благословення Партії регіонів із кричущими порушеннями закону про регламент ВР було ухвалено. Власне кажучи, парламент ухвалив не закон, а законопроект, положення якого суперечать Конституції і України, зокрема її 10 статті. Мета цього юридично нікчемного закону — підірвати позиції української мови як єдиної державної та витіснити її не лише зі сфер офіційного вжитку, а й з використання на значній території країни.

Цей закон завдає найбільшої шкоди українській мові за всі роки незалежності. Його автори посилають на необхідність захисту прав російськомовних громадян України. Справа в тому, що статус української мови як державної абсолютно не порушує мовних прав будь-кого, він не забороняє громадянам говорити іншою мовою у своєму спілкуванні.

Українська мова є все більше популярнішою серед молоді. Все більше молодих людей починають говорити українською мовою. Більш того, необхідність знання української мови позитивно сприймає і старше покоління. Батьки хочуть, щоби їхні діти вчилися в українських школах. Коли Табачник хотів відкрити російську гімназію в одному з районів Києва, то батьки сказали, що вони цього не потребують. В Одеській області більшість батьків висловилися за те, щоби їхні діти стали учнями українських шкіл. Тобто, у суспільстві є усвідомлення потреби володіння саме українською мовою.

Українці у спілкуванні між собою мають говорити українською мовою і викоренити зі своєю практики згубну звичку говорити мовою сусідньої держави. Батьки мають протистояти тискові і вимагати, щоб освіта в Україні була українською. Це аж ніяк не заперечує права громадян, що належать до інших етнічних груп, віддавати своїх дітей у школи, де вони можуть здобувати освіту й рідною мовою. Не йдеться про те, що українська мова має витіснити мови інших національних меншин, а люди мають знати тільки українську.

Українці мають наслідувати європейську мовну практику. В Європі є правилом, коли громадяни Франції розмовляють між собою французькою, громадяни Польщі - польською, громадяни Великобританії - англійською. Якщо українці хочуть, щоби в Європі їх сприймали як українців, якщо хочуть бути частиною Європи, вони повинні говорити власною мовою, а не мовою інших держав. Звичайно, це не означ що громадяни України не мають володіти іншою іноземною мовою

Українська мова ніяк не поступається ні російській, ні іншим мовам — як за давністю свого походження, так і за своїми характеристиками, за своїм лексичним багатством та спроможністю використання у будь-якій сфері — науці, культурі тощо. Українці повинні позбавитися навіюваного їм комплексу меншовартості. Протягом багатьох років велася, та й зараз ведеться, дуже підступна пропаганда, що, мовляв, російська мова досконаліша за українську і тому має вищий статус. Це не має нічого спільного з дійсністю, оскільки ці твердження лунають з уст тих, хто не знає української мови, а отже не мають жодних підстав принижувати і применшувати її можливості.

Українці повинні триматися своєї традиції, особливо пісенної. Українська мова, не зважаючи на різні заборони, збереглася у значній мірі завдяки українській традиції і українській пісні. Існує близько 200 тисяч народних пісень. В цих піснях все: мова, історія, традиції, звичаї. І ця пісенна творчість українського народу свідчить про багатство української мови, про її живучість. Саме тому боротьба з українською мовою в Україні ведеться і шляхом витіснення української пісні з радіо і телебачення — за дуже незначним винятком української пісні сьогодні майже немає.

Тож українці, ті хто має гідність, совість і потяг до збереження своєї ідентичності, своїх прав, повинні не цуратися своєї мови і вимагати від влади створення необхідних умов для її розвитку, зокрема шляхом підтримки української освіти, культури, книжки, пісні, кінематографу. І, нарешті, українці повинні докласти всіх зусиль і примусити владу скасувати мовний антиконституційний закон Ківалова-Колесніченка і піти на ухвалення мовного законодавства, яке відповідає Конституції України і узгоджене з принципами європейської мовної політики.

Володимир Васеленко, правознавець-міжнародник, Надзвичайний і Повноважний Посол України, доктор юридичних наук, професор

Зараз ви читаєте новину «Українці мають пишатися своєю мовою, якщо хочуть стати частиною Європи». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

224

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути