середа, 12 листопада 2014 14:28

Жіночий батальйон шиє теплі речі та плете маскувальні сітки у львівській церкві
8

Фото: Вікторія Цимбаліста

У церкві Святого Климентія, що на вулиці Генерала Чупринки у Львові, вже 2 місяць працює жіночий волонтерський батальйон. Дівчата для українських солдат шиють теплі балаклави, рукавиці, шкарпетки та устілки для берців. А ще плетуть маскувальні сітки.

У каплиці, що позаду церкви, щодня збираються з десяток волонтерів. Люди приходять у вільний час, хтось до роботи, чи під час обіду, є й пенсіонери та матері з дітьми.

"У нас люблять жартувати дівчата, що у вільний час від волонтерства займаємось роботою. Тут в нас сувої з теплою флісовою тканиною. Її закупляємо на зібрані гроші. Що вихідних виходимо в центр міста плести маскувальні сітки. Там хтось долучається до роботи, хтось жертвує гроші. Їх дівчата собі відмальовують і вже за цими зразками шиють рукавиці, шкарпетки, балаклави. Швачки у нас не професійні, тому дехто не відразу наважується на таку роботу, щоб тканину не зіпсувати, але пробують і все вдається. За роботу тут ніхто нікому не платить. Наша допомога солдатам це наш затрачений час"- розповідає волонтерка Олена Цілуйко. Жінка - реставратор та по кілька годин на день приходить до церкви аби допомогти солдатам. Займається пошиттям балаклав та шкарпеток.

За два місяці волонтери нашили більше 2 тисяч теплих речей.

"Нам замовлення роблять самі солдати. Саме за їх проханням розробили і спеціальні ескізи рукавиць. Вони з відкритими пальцями, але якщо холодно їх можна прикрити, а ще на долоні є спеціальні вставки з дерматину або шкіри. Військові також попросили нас пошити для них маскувальний костюм. Він білого кольору, бо на зиму, з капішоном, рукавами, штаньми. Правда тут дуже багато деталей, дівчата трохи бояться за це братися. Стараємось робити універсальні речі шкарпетки і устілки ходових розмірів 43-45", - додає Олена.

Устілки, які би можна було вкладати в військові берци волонтери роблять трьох шаровими. З тепловідбиваючого матеріалу, взуттєвого картону та утепленого матеріалу, як кашемір чи плащова підкладка. У храмі жінки лише знімають заміри та вирізають тканину, клеять та шиють дома.

"Клей, який з'єднує прошарки тканин має неприємний запах. А устілок по кілька сотень штук одна волонтерка виготовляє, в цьому приміщенні можна було б потравитись випарами. Нема й де швейне обладнання поставити, тому все це робиться по домах", - пояснює Цілуйко.

Серед волонтерів, які працюють для блага українських військових і 84-річна Людмила Дірдовська. Жінка ледве пересувається на ногах, спирається на паличку, не бачить на одне око, тим не менше до храму приходить щодня. Вирізає клаптики тканини, з яких роблять маскувальні сітки.

"Годинку в день, але приходжу, бо треба помагати нашим солдатам. Якщо всі разом до роботи станемо, то і війна швидше закінчиться. А вона така несправедлива і не потрібна", - каже жінка.

До жінки на допомогу поруч сідає студентка Ольга Гурова.

"Приємно те, що дуже багато людей, які приходять до нас не цураються ніякої роботи. Серед жінок волонтерок є лікарі, професори, вчителі, економісти. Всі вони відкладають свою роботу і переформатовуються в швей. Я приходжу після пар в університеті. Спочатку різала тільки стрічки на сітки, тепер буду пробувати також шити", - говорить Ольга.

Волонтерський батальйон в церкві Святого Климетія працює щодня з 9 до 19 години. Організатори кажуть, що їм постійно бракує рук. Чим ближче до зими ти збільшуються замовлення на теплі речі, змінюється колір маскувальних сіток. Так само є постійна потреба в теплій тканині. Просять зголошуватись всіх, хто може допомогти.

Зараз ви читаєте новину «Жіночий батальйон шиє теплі речі та плете маскувальні сітки у львівській церкві». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути