вівторок, 05 липня 2016 11:38

В Одесі переселенці захопили будинок
16

Група людей зайняла будинок № 4а по Успенській вулиці. Він належить Одеській обласній раді. Мешканці називаються переселенцями із Донбасу, повідомляє "Думська".

"Нам кажуть, що житла немає. Ми доводимо протилежне і знайшли в Одесі комунальну власність. Згідно з Конституцією, вона належить громаді, а громада - це я, ви і всі інші жителі України, які мають право розпоряджатися цією власністю. Коли дізналися, що цю будівлю хочуть незаконно продати, ми представилися покупцями і прийшли сюди. Нам озвучили суму в 5 мільйонів, після чого ми сюди зайшли і написали заяву в поліцію про те, що нам перешкоджали", - розповідає голова громадської організації "Об'єднання ініціативних переселенців "Хороші люди" Софія Маркіна.

Переселенці заявляють, що будуть жити тут до тих пір, поки держава не надасть їм інше житло.

Активіст "Самооборони Одеси" Тодор Пановский стверджує, що його організація просто забезпечує безпеку переселенців.

"Близько двох тижнів тому до нас звернулися переселенці, які два роки поневіряються. Вони виявили приміщення, що належать територіальним громадам, і зайшли на територію. Нас попросили оселитися з ними, тому що боятися, що їх поб'ють", - сказав він.

Заступник директора комунального підприємства "Облтрансбуд" Василь Снитко повідомив, що зараз будинок, який знаходиться в аварійному стані, ніхто не збирається продавати.

"На територію, яка числиться на балансі нашого комунального підприємства, зайшли переселенці і тут знаходяться. До нас ніхто не звертався. Яким чином було вибрано цю будівлю і приміщення для заселення переселенцями, я не знаю, але знаходження людей на прибудинковій території становить загрозу. За документами - це єдиний майновий комплекс, і зараз проводиться процедура по землі і технічного висновку про стан будівлі, мова про продаж не йде, - каже керівник.

А переселенці тим часом показують один з корпусів будівлі, приміщення якого частково переобладнані під квартири. Тут, на їхню думку, можна жити. Ремонт тут не закінчений. Сходи між поверхами не мають поручнів, не підключені комунікації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Чоловік грабував пенсіонерок, щоби забезпечити своїх малолітніх дітей

Будинок № 4а по Успенської побудували в 1874-1876 роках за проектом архітекторів В.Ф. Маасу і П.В. Йодка. Спочатку він більше цікавився єпархіальне жіноче училище і сирітський притулок. Після революції в цьому кварталі розгорнули дитяче містечко відділу соціального виховання. У 1924 році в будівлі відкрили землемірно-меліоративний технікум, який потім перетворили в меліоративний інститут, а в 1935-м - у Вищу комуністичну школу сільського господарства ім. Кагановича. Після війни в стінах колишнього єпархіального жіночого училища розташовувалося гуртожиток Одеського порту і дитячий садок.

Нагадаємо, 30 червня під стінами одеської мерії пройшов пікет. Активісти спробували пройти в будівлю міськради і потрапити на сесію. Їх зупинили співробітники муніципальної служби охорони. Поки активісти намагалися прорвати кордон, патрульні "вирвали" з натовпу одного активіста. Це ще більше розлютило невдоволених. Розлючені громадяни прогнали патрульних поліцейських з центральної частини Думській площі. Поліція застосувала сльозоточивих газ.

Зараз ви читаєте новину «В Одесі переселенці захопили будинок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути