неділя, 05 березня 2017 22:27

"В наших жилах тече кров Шухевича" - командувача УПА вшанували смолоскипною ходою
20

Смолоскипна хода пам'яті Шухевича пройшла у Львові
Фото: Валерій Шмаков
Смолоскипна хода пам'яті Шухевича пройшла у Львові
Смолоскипна хода пам'яті Шухевича пройшла у Львові
Смолоскипна хода пам'яті Шухевича пройшла у Львові
Смолоскипна хода пам'яті Шухевича пройшла у Львові

В честь головнокомандувача УПА Романа Шухевича у Львові відбулась смолоскипна хода "Пам'ятай героїв".

В заході взяло участь близько двох тисяч молодих активістів з символікою "Національного Корпусу".

Від пам'ятника Тарасові Шевченку учасники зі смолоскипами в руках пройшли до пам'ятника Жертвам комуністичних злочинів, що на вулиці Степана Бандери. Там хвилиною мовчання вшанували усіх героїв, які віддали життя за Україну.

Марш супроводжувався націоналістичними гаслами на підтримку провідників ОУН-УПА Степана Бандери та Романа Шухевича. Також молодь викрикувала гасла "Разом і до кінця!", "Слава нації! Смерть ворогам!", "Одна єдина, соборна Україна!", "Бандера, Шухевич – Герої України" тощо.

Хода завершилась біля пам'ятника Борцям за волю України на вул. Вітовського, де запаливши фаєри молодь зачитала молитву українського націоналіста.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Охоронці Романа Шухевича всю зиму вчили англійську

"Зараз у нас важкі дні для України. Але генерал-хорунжий Роман Шухевич боровся в набагато важчих умовах. Під його командуванням залізні хлопці з ОУН-УПА робили неймовірні звитяги, не мали страху і гордо дивилися смерті в очі. Сьогодні ми перейняли цю естафету. На нас лежить відповідальність за майбутнє України, її народу та всієї Європи. В наших жилах тече кров цих героїв. На наших устах їхні гасла, в наших серцях їхній вогонь", - зазначив начальник штабу "Національного корпусу Львівщини" Святослав Сірий.

5 березня 1950 року у селі Білогорща біля Львова у бою з радянськими органами МГБ загинув Головний командир УПА, генерал-хорунжий Роман Шухевич.

Шухевич був посмертно нагороджений двома найвищими нагородами Української Повстанської Армії – Золотим Хрестом Бойової Заслуги першого классу та Золотим Хрестом Заслуги першого классу 12 жовтня 2007 року указом Президента України Віктора Ющенка посмертно нагороджений званням Героя України. У 2010 році Донецький окружний адміністративний суд визнав незаконним Указ Президента Ющенка. У відповідь на позбавлення звання Герой України низка міст західної України присвоїла Романові Шухевичу звання почесного громадянина.

Зараз ви читаєте новину «"В наших жилах тече кров Шухевича" - командувача УПА вшанували смолоскипною ходою». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути