пʼятниця, 04 березня 2016 16:46

Український студент зробив кросівки із GPS, які самі зашнуровуються
6

Фото: Мирослава Слободянюк

Студент Вінницького національно технічного університету розробив взуття, як зашнуровується самотужки. Над винаходом хлопець працював три роки. Кросівки оснащені GPS навігатором, клімат-контролем та вібромасажером. Про це Gazeta.ua розповів винахідник Роман Лановий.

"Ідея винаходу в мене з'явилася після перегляду фільму "Назад у майбутнє". Захотілось створити те, що пригодиться людству. Саме кросівки мають велику площу, на якій можна багато експериментувати. Їх можна "нафарширувати" усім на світі" - розповідає Роман.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наш військовий протестував новий український автомат "Малюк"

Сучасній людині, яка перебуває у постійному русі, взутою може ходити лишень протягом 5 годин. Далі з'являється дискомфорт.

"Кросівки по блютузу прив'язані до телефону. На телефоні потрібно задати програму й вони почнуть працювати. Наприклад, виставляєте на екрані температуру, яка має бути у кросівках. За кілька хвилин механічні рецептори починають її піднімати чи опускати. Зараз ми оснащуємо їх ще додатковою функцію вібро-масажу. Коли людина їде в дорозі, її ноги відпочивають й набираються сил," - говорить Лановий.

Винахід підходить для будь-якої категорії людей, але найбільшу користь приносить саме людям з фізичними вадами.

"Устілки оснащені спеціальною програмою для сліпих. Вібро-двигуни, які вмонтовані в устілку по всій площині реагують на перешкоду. Якщо за пару метрів сходи або зміна рельєфу людина відчуває легку вібрацію та може швидше зорієнтуватись. Взуття також ідеально підходить для вагітних чи людей з надмірною вагою. Завдяки спеціальним тримачам, що розміщені на стінках кросівок, вони самостійно зашнуровуються" - каже хлопець.

Середня вартість пари такого взуття 90 доларів.

"В майбутньому хочу розробити окремо устілки для жіночого взуття. Вони матимуть всі функції, що і в кросівках, окрім самозашнуровування. Їх вага буде меншою на половину, сягатиме лишень 100 грамів. Такі устілки підходитимуть абсолютно до різного типу взуття" - каже винахідник.

Зараз ви читаєте новину «Український студент зробив кросівки із GPS, які самі зашнуровуються». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути