четвер, 24 вересня 2015 20:26

У Львові зварили 20-літрову джезву кави
12

Фото: Ярослав ТИМЧИШИН


Сьогодні на вул Коперника, 17 у Львові відкрився "Кавовий фестиваль". На площі біля Палацу мистецтв запрацював святковий ярмарок. Кав'ярні та кавові бренди облаштували міні-версії своїх закладів просто неба. Продають добірні сорти кави з усього світу, ексклюзивні кавові напої та солодощі до кави.

О 14.00 львівські ковалі-художники Іван Борисяк та Ігор Слободян ставлять на дерев'яну тумбу з розжареним деревним вугіллям 20-літрову металеву джезву. Викували посудину з 10-ти кілограмів сталі спеціально до свята. Коли вода всередині закипає, італієць Давіде Берті насипає туди різні сорти меленої кави.
Берті - чемпіон світу 2015 року з приготування кави у джезві, спеціальний гість фестивалю.

Варитиму каву 20 хвилин, - розказав баріста. - Я приїхав до Львова вперше. Що найбільше приємно вразило - дуже тепла і сонячна погода. Мене ж попереджали, що Львів восени сірий, дощовий і холодний. Поселився в центрі в готелі. Одразу там в ресторані спробував львівську каву. Дуже смачна".

Кладе великий металевий прут на жар, розпеченим кінцем помішує каву у джезві.

"Які сорти кави туди насипав, не розкажу, це секрет", - усміхається.

Духмяний гарячий напій розливає у паперові стакани.

"Дуже особлива кава, з гірчинкою, - каже Олена Юцканова з Бердянська. - Ніколи раніше такої не пила. Щаслива, що потрапила на таке свято. Ми з сім'єю приїхали до Львова на екскурсію. Спеціально планували поїздку на ці дні, бо знали, що буде кавовий фестиваль. А мені Львів асоціюється саме з кавою. Нас переповнюють емоції від побаченого. Львів дуже привітний, гостинний, надзвичайно гарний. І що вражає - це насправді кавове місто, тут на кожній вуличці пахне кавою.

Львів'янка Ірина Соловій купує каву в зернах в ятці, яку виставила кав'ярня "Львівської Мануфактури кави".

"Їду на вихідні в гості до друзів у Київ. А вони мені двері не відчинять, коли у вічко не покажу кульок із львівською кавою, - сміється. - Купила "Львівську", її роблять із двох сортів рубусти і одного арабіки. Кілограм коштує 44 гривні. Я одразу три взяла".

В рамках фестивалю пройдуть майстер-класи. Барісти навчать готувати каву, покажуть, як правильно її пити.

У суботу кавомани проїдуться велосипедами старовинними вулицями міста. Зберуться об 11.00 на площі Музейній, 1, звідти рушать на Підвальну, далі поїдуть по Винниченка, Пекарській, Мечнікова. На Погулянці перепочинуть і далі попрямують по Левицького, проспектом Свободи. Зупиняться біля Палацу мистецтв, щоб там разом випити ранкової кави.
По обіді всі охочі вирушають у тур кав'ярнями міста - "Штука", "Атляс", "Фіксаж", "Альтернативна кава", "Вірменка" та іншими, щоб щоб обрати найкращу. У неділю позмагаються за кращий смак свого купажу, приготованого у фільтр-кавоварці.

 

Зараз ви читаєте новину «У Львові зварили 20-літрову джезву кави». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути