Ексклюзиви
неділя, 15 травня 2016 21:42

У Львові три дні стояв військовий табір
22

Фото: Ярослав Тимчишин

З 13 до 15 травня у сквері "На валах" перед Львівською облдержадміністрацією розгорнувся музей військової техніки. Під відкритим небом люди роздивлялися справжні танки, гармати та рушниці. Оглядали побут солдат, які брали участь у Першій та Другій світових війнах на території України. Це австро-угорські війська, Червона Армія, дивізія СС "Галичина" та УПА.

У військових наметах акуратно розкладені бойові нагороди. Заходить командир і перевіряє, чи все на місці й за статутом. Біля його стола – автомат Калашникова і ще кілька одиниць зброї. За два кроки від командирського намету готують рядові солдати. У невеликому казанку шкварчить м'ясо. Скоро обід. Військовий табір обгородили дротом та мотузками.

Організатори дійства – члени Товариства пошуку жертв війни "Пам'ять". Вони й переодяглися у військових XX століття. Захід провели на честь відзначення 125-ї річниці від дня народження засновника ОУН Євгена Коновальця.

"За три дні прийшла велика кількість людей. По мові розуміємо, що найбільше приїжджих зі східних, південних та північних теренів України. Люди цікавляться - і це добре. Без військової історії нам буде важко боротися з зовнішнім ворогом. Український народ будуть використовувати проти своєї держави, як це вже багато разів і робили", – вважає голова ГО Товариство пошуку жертв війни "Пам'ять" Любомир Горбач.

В останній день роботи музею зібралося кілька десятків людей. Усі уважно роздивлялися раритетну техніку: автомобілі, зброю. У військовій машині сидить Віктор Стефанович. Чоловік є членом Товариства пошуку жертв війни "Пам'ять". Одягнений у форму австрійської цісарської армії. На фестивалі виконує роль солдата, який перейшов на бік України й бореться за її свободу.

"Австрія під час Першої Світової не могла функціонувати так, як раніше. Кожен народ почав відходити і боротися за незалежність. Український теж. Воювали з російською армією, навіть між собою воювали, були і такі моменти", – розповідає Віктор.

До нього часто підходять люди. Запитують, про техніку, зброю, хочуть познайомитися з новими приладами й військовим приладдям.

"Про Другу світову добре знаю із розповідей своїх дідусів. Прийшов, щоб на власні очі подивитись, як жили тоді солдати. На Західній Україні одні боронили рідний край в Червоній Армії, другі в – СС Галичина. Там теж багато було. Прадід мій по татовій ліній ордени та медалі отримував як червоноармієць. Інший дід – в СС Галичина воював", – розповідає львів'янин Тарас Магмет.

На фестиваль прийшли й жінки.

"Історію повинні знати всі. Атмосфера у сквері сприяє навчанню. Все цікаво. В музей ти прийшов, нічого рукам не можна чіпати. Тут можна і підійти, і сфотографувати", – задоволена відвідувачка Юлія Чорна.

Галина Ганушевська прийшла підтримати сина Василя. На фестивалі хлопець – солдат УПА. Поки син розводить багаття, жінка його фотографує для сімейного альбому.

"Маю свого солдата. Уже три роки у Товаристві "Пам'ять". Підтримую, як можу –й морально, й матеріально. Кожної суботи-неділі він у роз'їздах. У фільмах знімається. Завдяки сину, стала розумітися на військових речах. Щоразу треба готувати йому різні приладдя із собою, вишиванку, військову форму та прилади", – розповідає Галина.

Це перший Фестиваль військових традицій і звитяг України. Раніше Товариство пошуку жертв війни "Пам'ять" проводило схожі, але значно менші, заходи.

До Дня захисника України, 14 жовтня, Товариство планує провести ще один 3-денний фестиваль. Хочуть показати також техніку та устрій військових формувань часів Київської Русі та козаччини.

Зараз ви читаєте новину «У Львові три дні стояв військовий табір». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути