вівторок, 19 травня 2015 01:25

У Львові пом'янули жертв депортації кримських татар
16

Фото: Ярослав Тимчишин

18 травня у Львові пройшов траурний мітинг до 71-ї річниці депортації кримських татар.

Ввечері на площі перед пам'ятником Тарасові Шевченку зібралося близько сотні людей з державною та кримськотатарською символікою. Громада складалася з львів'ян та переселенців з Криму та Донбасу.

Люди прийшли вшанувати пам'ять жертв сталінської депортації кримських татар, що роз почалася вранці 18 травня 1944 року. Тоді із Бахчисарая, Джанкоя і Сімферополя було примусово переселено на схід СРСР понад 200 тисяч осіб. Виселяли вночі, на збори давали декілька хвилин, тижнями везли в нелюдських умовах товарними вагонами.

Після молитви співзасновник ініціативи "Крим SOS" Алім Алієв запросив до промови міського голову Львова Андрія Садового.

"Ми, мешканці міста Львова, як ніхто розуміємо той біль, який переживають кримські татари. У Львові, на Галичині, важко знайти родину, яка би не зазнала біди у 20 столітті: виселення, тюрми, табори, поневолення. Але ми всі думали, що цей біль лишиться у 20 столітті. Але не так сталося і сьогодні багато кримських татар, мешканців Криму покинули свою рідну батьківську землю. Так само, як сьогодні багато українців полягли у важкій війні, яка триває на сході нашої держави", - зазначив Садовий.

До присутніх також звернулися з промовами віце-ректор Українського Католицького Університету Мирослав Маринович, громадські активісти та представники кримськотатарської громади міста.

Організували захід Меджліс кримськотатарського народу, громадська ініціатива "Крим SOS", кримськотатарський культурний центр "Кримський дім у Львові", громадська організація "Земляцтво кримських татар".

Зараз ви читаєте новину «У Львові пом'янули жертв депортації кримських татар». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути