понеділок, 18 квітня 2016 15:30

У Львові ліквідовують унікальну контору кінофільмів на плівках
18

Фото: Ярослав Тимчишин

У Львові ліквідовують Обласну контору прокату кінофільмів, це комунальне підприємство облради. Фонди із 800 рідкісних художніх і документальних фільмів, 3 тисячі афіш, обладнання для реставрації, зберігання кіноплівок будуть списані. Фільми передадуть обласному комунальному телебаченню "Львів-ТБ", все інше - під загрозою прямого знищення.

Кіностудія існує у Львові з 1944 року, із 1953-го знаходиться на Замарстинівській неподалік центру. З роками обласна рада відібрала у контори кілька приміщень і передала іншим власникам. Зараз цей район активно забудовується.

"Ми підозрюємо, що комусь просто дуже потрібна ця земля. Тут може вирости гарна багатоповерхівка, - говорить директор контори кінопрокату Андрій Бабінський. - На Львівщині практично не залишилося комунальних кінотеатрів, тепер знищують і нас. Найбільше шкода фондів - це фільми найвищої якості, на плівках. Тільки плівками користуються провідні режисери світу. Такий фільм не зрівняється з цифровим кіно. У нас є стрічки, яких не знайдеш в інтернеті. А працівники працюють тут по 30 років, вони знають як зберегти ці картини, їх мистецьку цінність. А що із ними буде там на телебаченні - невідомо. Кіно - це не телебачення, це - культура. Тут потрібні фахівці, особливі умови зберігання, обліку, просування."

За останні роки через поступову ліквідацію контори фонд стрічок з 12 тисяч списали до 800. Тут є фільми з усіх краї світу.

"Не кожен український фільм - шедевр, - продовжує директор.- Але це не означає, що їх не потрібно дивитися. Кінопалаци мають дотримуватися законодавства, що 30 відсотків сеансів відводиться українським фільмам. Однак цього ніхто не виконує. Показали прем'єру "Поводиря" для галочки і все. Тому конче потрібні фонди старого доброго кіно і комунальні кінотеатри, які системно будуть показувати українські і рідкісні, забуті фільми, і сучасні. Та за невисоку ціну. Таким донині ще лишився "Сокіл", що транслює наші фільми. І жевріє кінотеатр "Львів". Але ми розуміємо, що там ставлять спеціальних людей для керівництва таким закладом, які свідомо доводять його до занепаду. Щоби потім була можливість і привід його ліквідувати - приватизувати чи продати. Так уже було не з одним комунальним закладом обласної ради. Спродують все, замість того, щоби вести активну політику пропаганди української культури."

Сьогодні на Львівщині апаратуру для трансляції кіно у плівці мають ще кілька кінотеатрів. Це комерційні "Коперник" і кінопалац "Кіно" імені Олександра Довженка. Та комунальні "Сокіл", "Львів", кінотеатри у Немирові, Жовкві, Кам'янці-Буській, Бориславі, Старому Самборі. З радянських часів ціна прокату фільму практично не змінилася - контора бере 20-35 відсотків від виручених коштів за квитки.

Працівники контори показують своє занедбане приміщення. Меблі і стіни радянські. У фондосховищі старі стелажі, підлога, почорніла стеля. Однак усі фільми акуратно поскладані на стелажах. Кожна бабіна з плівкою підписана свіжою білою карткою. У лабораторії контори - чисто. Розпаковані плівки, які зараз будуть реставрувати. Вага одного фільму на плівці - від 1,6 кг до 13 кг.

"Ось цей метрометр - 1959 року, - показує устаткування спеціаліст закладу Роман Давид. Працює тут із 1983 року. - Ця лупа - із 1948-го. А машина для промивання і реставрації плівки вагою 700 кілограм буде списана. Ми розуміємо, що якийсь іноземний мистецтвознавець і колекціонер віддав би мільйони за це добро. Однак ми не маємо права навіть продати в добрі руки, бо це все - державне, нема процедури. Не можемо музею зробити. Така ж ситуація із раритетними афішами. Це все - роботи художників, - показує сувій афіш до фільмів "Олеся", "Наймичка", "Тіні забутих предків", "Циган". - Це ж можна виставляти у власному музеї і мати постійний дохід на утримання контори. Однак цього спеціально не робиться. Бо нас треба знищити, щоб заволодіти приміщенням чи землею".

У конторі є фільми на плівках усіх форматів - від 8 мм до 70 мм. На рідкісній нітрооснові, які випускалися до 50-х років минулого століття, і на целюлозній. Тільки тут є можливість їх реставрувати і зберігати.

Зараз ви читаєте новину «У Львові ліквідовують унікальну контору кінофільмів на плівках». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути