Ексклюзиви
четвер, 21 квітня 2016 16:07

У Львівському кіноцентрі можна переглянути фільм за 25 гривень
5

З початку літа у Львівському кіноцентрі на Володимира Великого фільми транслюватимуть на даху. Уже рік кіноцентр діє на базі колишнього кінотеатру "Сокіл". Сьогодні - це кращий комунальний кінотеатр України, запевняє його директор і громадський діяч Андрій Породко.

"У той час, коли з комунальних театрів злітає остання штукатурка і куски покрівлі, у нас щодня відбувається 3 сеанси. Даємо площу під вистави молодіжних театрів за низьку ціну. Це вже мистецький центр, - говорить Андрій. - Люди готові іти на старе, некомерційне, артхаузне кіно. І ціна квитка у нас - 25 гривень."

Цей кінотеатр у парку Горіховий гай був заснований 1978 року і називався "Орлятко". У 90-х отримав назву "Сокіл". У 2014 році міська рада назвала його Львівським кіноцентром зі збереженням функціонального призначення. Директором став громадський діяч Породко.

"Зберегти кінотеатр з його функціональним призначенням вдалося завдяки колективу, який багато років відстоював його, доглядав з останніх сил. Попри все продовжував транслювати фільми і не дозволяв змінити призначення чи продати, - говорить Андрій. - Я переїхав жити з сім'єю у цей район. І перше, що побачив - знищений парк, де навіть немає як погуляти з дитиною. Наші інтереси з міською радою співпали. Мерія фінансує частину ремонтів, зарплати працівникам. Решту шукаємо я і команда. У кіноцентрі нині 8 працівників. Двоє - із попередньої команди. Я - лише менеджер, але не знавець кіно. Тому ці люди, що пропрацювали тут з 1979 року, знають кожен цвях, дирку труби. Вони - кіношники. Мусять мені радити."

Сьогодні у колишньому "Соколі" зроблено нові вікна, хол, реставрують підвал, горище.

"Другий секрет виживання в тому, що це все-таки міське майно. А не обласної ради. У міській раді - молоді менеджери. Біля кінотеатру був дитячий автодром, на якому виросло покоління місцевих мешканців. Він належав обласній раді. Я добивався, щоб дозволили його відреставрувати, а це обійшлося би у копійки. Тоді як новий коштує нині 100-200 тисяч доларів. Однак облраді цікавішим був метал. Усе порізали, лишили тут розвалище зі сміттям. Саме тому занепадає нині кінотеатр "Львів", який на обласному утриманні."

Зараз фільми у кіноцентрі транслюють об 13.00, 17.00, 19.00, крім середи. У неділю додатково показують мультфільми - о 13.30 та 15.00. 17-та година неділі - це завжди ретро-сеанси. Перед показом працівник кінопрокату розказує про кіно, яке будуть показувати. За афішею можна слідкувати у Фейсбуці на сторінці Lviv Film Center.

"Ми хочемо, що це було гарне місце, яке притягуватиме людей, - кіно, кафе, дитячий майданчик біля кіноцентру. Неподалік - чисте озеро. У нас буде транслюватися нове онлайн-радіо "Чесна плітка" на громадських засадах, звучатиме і назовні. Усередині кафе як інсталяція крутитимемо старі фільми. Я захопився цим районом, коли 4 роки тому переїхав сюди жити з дружиною і маленькою дитиною. Зрозумів, що парк настільки захаращений, що немає навіть де погуляти. Організовували толоки. З озера вивезли 50 вантажівок сміття. На чистку пішло 108 тисяч гривень, з них 18 зібрали люди. Цього року у парку вже провели 5 толок. Мені закидають, що пропали качки на озері, які жили тут в очереті. Але слід вирішити: ми маємо болото і 15 качок, чи міську чисту водойму для стотисячного мікрорайону? Качки перекочували на іншу водойму углиб парку.
Із підвалу ми вивезли 20 тонн сміття. А зараз до нас ідуть люди з різними пропозиціями зробити там спортивні клуби. Раніше ніхто таких ідей не мав? Ми плануємо там спортивні зали для дітей з інвалідністю."

Директор стверджує, що комерційна складова у кіноцентрі та в парку - це лише кафе всередині та дитячий майданчик поряд. Катамаран на озері покриває догляд за водоймою.

"Комерція на озері теоретично можлива, але без пива і альтанок," - каже Андрій Породко.

Зараз ви читаєте новину «У Львівському кіноцентрі можна переглянути фільм за 25 гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути