Ексклюзиви
пʼятниця, 26 грудня 2014 14:10

У львівському центрі волонтерства щотижня приходить півсотні переселенців
10

Фото: Ярослав Тимчишин

"Схід і Захід разом" - таку громадську організацію створили переселенці із Луганщини та Донбасу. Таким чином люди намагаються вирішити проблему з житлом, роботою та юридичними нюансами. Зараз на Львівщині зареєстровано майже 25 тисяч переселенців.

У центрі волонтерства, що на вулиці Золотій 18, допомагають родинам, які переїхали до Львова із Донецької і Луганської областей. Щосуботи сюди приходять ті, кому не вистачає на продукти та одяг.

До новорічних свят, тут дітям переселенців готують подарунки. Волонтери через благодійні організації стараються виконати всі побажання малих, викладених у листах.

"Зараз прийдуть дівчата-переселенки, вони також у нас волонтери. Знайшли себе тут. Дітей приводять. Роботу їм трудно знайти, то от себе в допомозі, таким як і вони залучають", - говорить Володимир старший волонтер центру.

Чоловік перевіряє в списках побажання від дітей Сходу. Перекладає подарунки.

"Санчата нам принесли. Багато подарунків від польських волонтері: м'які іграшки, цукерки, конструктори. Діти в листах про різне пишуть. Особисто мене найбільше зачепило написане 7-річною дівчинкою. Перечислила мала на листку: хочу ляльку, цукерки, платячко. А потім в кінці: Дорогий Діду Морозе, якщо ти не можеш всього цього принести, то будь ласка, зроби так аби Путіна не стало і ми змогли з мамою додому повернутися", - каже Юрій Хома, один із координаторів.

Наталя Юдакова із сином 12-річним Кирилом приходять до центру рівно о 15. Переодягаються і одразу беруться до роботу. Жінка обмотує пакунки серпантином, хлопець сортує їх за списком.

"У Львові вже зараз як у дома почуваємо себе. Люди тут як рідні, набагато добріші, ніж у нас. Допомогу пропонують, ще навіть не попросиш. З Лисичанська їхала з тьома дітьми, як стріляти почали. Страшно було. Бандерівців боялася. Сусіди з дому лякали: куди їдеш, та тебе там швидше вб'ють, ніж тут на війні". Не мала вибору, дітей рятувати треба було. Домовилася зі знайомими у Львові і на свій острах поїхала. Тут стільки нового побачила, багато навчилася. Почали до церкви ходити, інші цінності з'явилися. У нас найбільше святкують Новий рік, а тут є Миколая, Різдво. Вчимо зараз з дітьми колядки", - говорить Наталя.

Жінка поселилася в однокімнатній квартирі. На днях їх запропонували переїхати в особняк у передмісті Львова — Пасіках-Зубрецьких, безплатно. Роботи поки не знайшла.

"Багато лякають, що у Львові нас ненавидять, квартир не пропонують. Львів'ян страшать, що донецькі - бандюги якісь. Грабують, вбивають і просто невдячні. Людина, якщо людина — всюди однакова, неважливо з Донбасу чи зі Львова. Тут також думаю вистачає невігласів", - розповідає Світлана Антонова.

Жінка приєднується до волонтерів. Сама переселенка із Дебальцево. У Львові вже півроку. Мешкає в трьох кімнатній квартирі із чоловіком та трьома дітьми. Розмовляє чистою українською.

"Нема проблем із житлом, якщо хотіти знайти - знайдеш. Не у Львові, то за межами. У селах можна жити, там і робота є, і город свій, люди не дадуть пропасти. У Львові важче з працевлаштуванням. Я залізничник за освітою, мушу зараз перекваліфіковуватись у флориста, бо нема роботи за спеціальністю. На біржі праці в основному пропонують роботу для чоловіків. Вантажники, водії, будівельники, охоронці. Для жінок хіба посудомийки чи офіціанти в кафе. Невелика зарплатня, тому не кожен погоджується. Але як нема виходу, то і прибиральником міста наші йдуть", - додає Світлана.

Кілька десятків приїжджих із Сходу щонеділі збираються також у храмі Миколи Чарнецького на вулиці Підголоско. Переселенців об'єднав отець Тихон Кульбака. Він до війни працював греко-католицьким священиком у Донецьку. Чоловік зараз клопотає про те, аби створити для своїх земляків спеціальну організацію. Вона має вирішувати проблеми з житлом для приїжджих, а в майбутньому можливо займеться навіть будівництвом цілих поселень.

Проблеми із поселенням та роботою, минулого тижня переселенці вирішили створивши у Львові громадську організацію "Схід і Захід разом".

"До нас об'єднуються переселенці, щоб спільними зусиллями легше було вирішити питання з житлом та роботою. Щоб захистити свій соціальний стан та права. Громадська організація також планує впровадити проекти із започаткування підприємництва. Це допоможе створити нові робочі місця, що за одне внесе свій внесок в економіку Львова", - каже Надія Нещаденко, координатор громадської організації.

Зараз ви читаєте новину «У львівському центрі волонтерства щотижня приходить півсотні переселенців». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути