пʼятниця, 25 листопада 2016 18:59

"У голові не вкладалося, як це їсти кору дерев" - вшанували жертв Голодомору
5

У Вінниці сьогодні вшанували жертв Голодомору. До пам'ятника, встановленого 2008 року поруч з адмінбудинком "Книжка", люди принесли лампадки, колоски та квіти. Організатори пригостили всіх шматочками білого хліба.

"У моїй родині в селі Лаврівка від голоду 1933 року помер найменший брат мого батька. Йому було 3 роки. Батьки та четверо інших дітей вижили. У селі була військова частина, і люди ходили туди на роботу. Харчувалися там і завдяки цьому рятувалися. Гарнізон був великий і його забезпечували добре. Було, що й солдати допомагали. Коли батька питала про той час, то він ніколи нічого не казав. Робився чорним і було видно, що йому боляче. Тому все, що знаю про той час, - з розповідей бабуні. Щастям було знайти буряка на полі. Варили кору дерев. Я мала була, то пам'ятаю, у голові не вкладалось: як це їсти кору дерев. Було незрозуміло. Тому це важкий день, але він потрібен, аби знали про ті нещастя і цінували сьогоднішнє", - розповіла кореспондентові Gazeta.ua вінничанка Світлана Мусійчук.

У заході взяли участь близько 200 осіб. Усім охочим роздавали лампадки. Пом'янули померлих хвилиною мовчання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Пузатий енкаведист заарештував матір за померзлі колоски"

"Мама з Гути-Літинської розповідала, що ховали тоді людей у кагатах. Ніхто їх не відспівував і не ховав по-людськи. На тому місці потім забороняли ставити пам'ятники чи хрести. Так воно заросло і до цих пір стоїть пусткою. Людей багато загинуло. Мені шкода, тому щороку приходжу сюди до пам'ятника згадати і пом'янути жертв страшної трагедії", - каже жителька Вінниці Поліна Цимбалюк.

Щороку в четверту суботу листопада весь світ разом із Україною вшановує пам'ять жертв Голодоморів, організованих радянською владою для знищення української нації.

Найстрашнішим був штучний голод у 1932-1933 роках. Його визнали геноцидом. У пікові місяці в ці роки в Україні щохвилини помирали 24 людини, щогодини - 1440, щодня - 34 560 людей.

Дні національної пам'яті жертв Голодомору 1932-1933 років цьогоріч проходитимуть під гаслом "Голодомор не зламав". Пам'ятні заходи будуть присвячені людям, які змогли реалізувати себе попри травму пережитого.

Зараз ви читаєте новину «"У голові не вкладалося, як це їсти кору дерев" - вшанували жертв Голодомору». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути