середа, 03 серпня 2016 11:37

У чорних археологів вилучили архіви УПА
15

Фото: 0352.ua

Працівники СБУ в Чернівецькій області вилучили у чорних археологів близько 4000 архівних документів УПА. Серед них понад 4 тис. друкованих і рукописних документів.

Про це повідомляє сайт 0352.ua.

Одна з найбільших цінностей – кліше так званих грошових знаків періоду УПА – бофонів.

"Двоє чорних археологів на території Тернопільської області на чотириметровій глибині відкопали бідон, вщент заповнений історичними документами. Чоловіки привезли ці матеріали до Чернівців з метою продажу історичних цінностей. Проте працівники СБУ виявили цих осіб та переконали їх у добровільному порядку повернути матеріали. Вартість документів – понад 20 тисяч доларів", — розповів Руслан Сторожук, начальник управління СБУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помер охоронець Романа Шухевича

У бідоні виявили документи щодо діяльності УПА періоду 1945-1947 років, каже після попередньої експертизи історик Олег Суровцев.

"Ці документи, в основному, не про бойову діяльність, не про військові дії проти радянської армії, а матеріали про соціальну, суспільно-політичну роботу, виховну і просвітницьку робота УПА з населенням. Є й агітаційні матеріали про те, як треба виховувати дітей, є окремі звернення до вчителів, лікарів, студентів", - розповідає він.

Серед виявлених матеріалів – статистичні звіти, де описують настрої населення.

"Є детальні описи голоду 1946-1947 років на території Тернопільщини, статичні дані щодо загиблих, померлих під час голоду. Окреме питання присвячене виборам в радянській Україні. Є агітація проти них. Роз'яснення для населення, що ці вибори – фікція, що це вибори без вибору. Також багато матеріалів присвячено внутрішнім питанням і проблемам, які існували в УПА", - каже історик.

Нагадаємо, історики виклали у вільний доступ документи організації українських націоналістів (ОУН) та української повстанської армії (УПА) з архівів КДБ про польсько-українські відносини 1942-1947 років.

Зараз ви читаєте новину «У чорних археологів вилучили архіви УПА». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути