середа, 20 квітня 2016 13:49

У центрі Полтави в кущах поселилась пара безхатьків
5

Фото: Денис Скриль

Біля Білої Альтанки в Полтаві в кущах облаштувала домівку пара безхатьків. 46-річна Світлана Горьова та 70-річний Ігор Вальховський живуть тут влітку вже другий рік. Взимку постійно їздять в потягах.

"В соціальному центрі жити не хочемо. Там можливий тільки нічліг. А тут яка гарна природа. В лісі багато білочок, приходить кіт в гості - з найближчих приватних будинків. Дзвін собору нам кожного ранку благословляє", - пояснила Світлана.

Безхатьки ображаються, коли їх називають "бомжами".

"Бісить, коли бомжарою називають. Знедолена я людина. В потягах часто просять вийти, бо їм смердить. Недавно п'яні прийшли, заставили присідати і глузували із нас. А поліцейські за нас заступаються. Кілька днів тому відбили нас від підлітків, які кидалися каміння, - жінка витирає сльози. - Від них одні неприємності та проблеми. Тепер боїмось кожного шелесту, ховаємось від усіх в кущах".

Батьки Світлани мали дві квартири в центрі Полтави. Коли померли, рідний брат вигнав її, а сам потрапив до психлікарні. Була одружена, прожили 2 роки. Дітей немає. Ігор Ілліч народився в Полтаві. Дворічним з батьками виїхав у місто Вятка Кіровської області в Росії. Там загубив паспорт. Має двох синів. У 2005 році чоловік приїхав в Полтаву поновити документи. Мріє отримувати пенсію, яку заробив.

"Хочемо потрапити вдвох на море. Але ж це купа грошей, - розказала Світлана. - Тепер маємо головне завдання - відновити паспорти. Без документу ти ніхто. Мій вже доробляють. Поміг соціальний центр. Якщо Ігор зробить свій - матиме пенсію. Тоді поїдемо в якесь село, попросимо в сільській раді покинуту хату, ремонт зробимо".

Світлана займається тим, що готує їжу, пере одяг. Удвох збирають пляшки та макулатуру в сміттєвих контейнерах. Чоловік на свята просить милостиню біля Свято-Успенського собору.

"В минулому році був робітником під час ремонту мармурових плит в соборі. То заробляв 120 гривень вдень. Був дуже радий, що маю роботу і гроші. Якщо є можливість підробітку, то беремось за роботу. Не лінуємось, нам не важко допомогти, якщо нормально попросять. На літо просились прибирати в дитячому таборі - може нас і візьмуть, - додав Ігор Ілліч. - Їсти нам дають в Свято-Успенському соборі. Набираємо в скляні банки, обідаємо та вечеряємо. Намагаємось себе вести тихо, сміття за собою прибираємо".

До пари безхатченків постійно навідуються благодійники та працівники соціальної служби. Приносять продукти харчування та дають направлення на обстеження в лікарнях. Також речами допомагають релігійні громади.

Зараз ви читаєте новину «У центрі Полтави в кущах поселилась пара безхатьків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути