вівторок, 22 грудня 2015 17:50

Три роки готували виставку народного іконопису "Коли святі усміхаються"
12

Фото: Ярослав Тимчишин

Впродовж останніх трьох років науковий співробітник музею Шептицького у Львові Роман Зілінко разом із своїм товаришем Остапом Лозинським готували виставку хатніх ікон "Коли святі усміхаються".
На виставці представлено 170 ікон. Сюди увійшли яскраві приклади народного іконопису Гуцульщини, Буковини і Покуття періоду середини ХІХ століття і початку ХХ століття. Також є декілька ікон на полотні з інших регіонів Галичини, та церковні - датовані XVI та XVIІ століттями. Саме вони показують іконографічну традицію розташування образів у певному сталому порядку.
Основою виставки стала збірка Національного музею, але також є колекція музею народної архітектури і побуту, колекція отців студитів та ікони з приватних колекцій. Експозицію складає традиційний іконопис, який представлений кількома виразними осередками народного мистецтва.
"Традиція народної ікони на дошці є продовженням творчості майстрів які малювали на склі. Ми дуже багато знаємо про іконопис на склі Гуцульщини і Покуття, а народне малярства на дошці вивчене мало. Проте останнім часом спостерігається зростання зацікавленості серед приватних колекціонерів саме таким видом іконотворчості. Ця виставка є однією з перших масштабних спроб презентації і дослідження цієї традиції. Також на основі цієї виставки хочемо зробити альбом народного іконопису",- розповідає Роман Зілінко, куратор виставки "Коли святі усміхаються".
Виставка проходить у Львівському Національному музеї імені Андрея Шептицького і триватиме до кінця січня 2016 року.

Зараз ви читаєте новину «Три роки готували виставку народного іконопису "Коли святі усміхаються"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути