неділя, 15 березня 2015 18:46

Сотні кримчан зібралися у центрі Львова аби нагадати про річницю окупації Криму
16

Фото: Ольга Швед

15 березня о 14:00 у Львові перед пам'ятником Тарасові Шевченкові зібралися кілька сотень кримчан, луганчан та донеччан – вимушених переселенців, львів'ян, аби нагадати про річницю анексії Криму. 16 березня в Криму був проведений окупантами псевдорефендум. Згідно із ним, більше 90% населення півострова проголосували за приєднання Криму до Російської Федерації. Співзасновник громадської ініціативи "Крим SOS" Алім Алієв розповів, що до Львова після окупації Криму переїхало 3 тис. кримчан. 

Люди тримали жовто-блакитні, кримсько-татарські прапори, плакати із надписами "Крим і Донбас – общая боль", "Путин – руки прочь от Украини", "В Крым принято приезжать на отдых, а не с оружием для оккупации", "Россия, з пляжу геть!", "Путин, руки прочь от Украины!" та плакати на кримськотатарській мові. Найбільше було студентів із Криму, які навчаються у львівських навчальних закладах.

"Це для нас дуже сумний день. Наші родини залишилися Сімферополі, ми навчаємося тут – у львівській музичній академфії та у медичному університеті . За рік ми побували лише на Новий рік вдома. Було дуже важко добиратися, немає прямого сполучення, скрізь перевірки. Ми дуже сподіваємося, що щось зміниться і ми зможемо поїхати додому вільно влітку, побачити море", - кажуть кримчанки Ельміра і Зуфія. В руках тримають прапор кримськотатарського народу.

Окрім мітингу на проспекті Свободи на Площі Ринок пройшов флеш-моб - кілька десятків молодих людей тримали в руках паперові риби із написами "Всі ми риби в одному морі".

"Більшість кримчан знайшли себе у Львові, місто гостинно нас прийняло, люди допомогли із житлом, роботою, турботою. Але при першій-ліпшій нагоді ми повернимося на свою землю – у Крим. Але тоді, коли там вже не буде окупанта. Вам не передати, наскільки нам боляче було втрачати свій дім, свою землю і по суті – своє життя. Молодь краще пристосовується, а старшим набагато важче далися такі зміни", - каже Айне із Бахчисараю. Разом із чоловіком і дітьми більше року тому переїхали до Львова. У Криму лишилися її батьки, дім та бізнес.

Після акції усіх охочих запросили декламувати віршів на кримську тематику. Наприкінці всі учасники запустили у небо жовто-блакитні кульки.

За годину на Площі Ринок у галереї на відкритому просторі "Щось цікаве" продовжили згадувати у мистецькому форматі окупацію Криму. На великому екрані показали відео "С полуострова на материк: когда обратно?" та відео-звернення до кримчан від львів'ян. Відомі львів'яни – чиновники, митці, актори, громадські діячі зверталися до кримчан на їхній рідній мові із словами підтримки. Актори театру "АВС…theater" та усі охочі читали "морську поезії" та роздавали усім кораблики та паперових риб.
Також можна оглянути виставку світлину галереї, які зроблені в Криму і купити їх. Всі кошти передадуть багатодітній родині кримських татар, яка зараз проживає у Львові.

Зараз ви читаєте новину «Сотні кримчан зібралися у центрі Львова аби нагадати про річницю окупації Криму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути