субота, 12 листопада 2016 10:09

Шахтарі голодуватимуть до зарплати
12

Страйк і голодування працівників шахти №10 Нововолинська, Нововолинськ, 8 листопада 2016
Фото: Ярослав Тимчишин
Страйк і голодування працівників шахти №10 Нововолинська, Нововолинськ, 8 листопада 2016
Страйк і голодування працівників шахти №10 Нововолинська, Нововолинськ, 8 листопада 2016
Страйк і голодування працівників шахти №10 Нововолинська, Нововолинськ, 8 листопада 2016
Страйк і голодування працівників шахти №10 Нововолинська, Нововолинськ, 8 листопада 2016

300 гірників страйкують на недобудованій шахті №10 біля міста Нововолинська Волинської області з 7 листопада. Їм не платять зарплатні уже три місяці. З них 50 голодують. Працівники шахти вважаються будівельниками, тому державні програми для шахтарів на них не розповсюджуються. Будівництво триває з 1989 року.

"У нас тут одна дорога веде у шахту, інші – на Польщу. В центрі Нововолинська нічо інтерєсного", – каже Василь Петрович, 46 років.
Він погодився підвезти нас до 10-ї шахти в селі Млинище – від околиці Нововолинська близько 10 км.

Нововолинська шахти №10 обгороджена білим двометровим парканом. На території охайно прибраний двір, стрижені газони, порожня стоянка для автомобілів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Ми не раби" - 10 тис. людей взяли участь у Всеукраїнському селянському віче

"Люди вийшли на забастовку у зв'язку з невиплатою зарплати. Порушуємо питання про добудову шахти. Залишилось – 15 відсотків. Вона буде найпотужнішою на Волині. Зможемо видобувати 900 тисяч тонн вугілля на рік. До запуску роботи не вистачає півтора мільярда гривень", – розповідає в.о. голови профспілки дирекції шахти №10 Ігор Герасим.

На лавках у вестибюлі сидять близько п'ятдесяти чоловік. Небриті. Вдягнені у джинси, темні зимові куртки. На головах – каски із написом "Голодую". Жінки розгортають плакати уздовж стіни із написами "Зупинка будівництва – злочин перед народом і державою", "Добудова шахти – перший крок до енергонезалежності держави".

За місяць працівники заробляють 3,5 – 4 тис. грн. Їм заборгували 7 млн. грн. Пробивали проходи і обробляли їх металом. Інші виконували допоміжні роботи. За останній рік не пройшли ні сантиметра, бо немає металу.

"Раньше метал возили з Донбасу до 2014 року. Начались ті всі заборгованості по 3-4 місяці, було даже півроку зарплату не давали, – каже машиніст підземного електровоза Віталій Чик. – За серпень заплатили 10%, за вересень і жовтень нічо ше не дали. Разом – 15 тисяч гривень. То ненормально, коли дитина просить канфєтку купить, а ти з її копілки береш гроші на тормозок. Дірєктор в нас непонятний, нічо не добивається", – стукає кулаком об каску, яку тримає в руці.

Каже, що молодь на шахті затримується не довше місяця.
"Це не зарплата, а капєйки, за газ, за тепло квитанції прийдуть, як нам виживать. Все закривається у місті, хіба на базарі стояти, сємушки продавати. Здоров'я гробим, шоб на сім'ю заработать, а вони нас за людей не рахують, – закашлюється. – В забої вугільною пилюкою дихаєм".

Від серпня з шахти звільнилося 12 працівників, з початку 2016-го – 50 осіб.

"Розмовляв з Міністром енергетики та вугільної промисловості Ігорем Насаликом . Він зараз займається обговоренням питанням виплат і дофінансуванням будівництва. Мені теж з серпня затримують зарплату", – розводить руками директор шахти Сергій Кожушкін.

9 листопада Кабмін виділяє 8,5 млн гривень на погашення заборгованості із зарплати працівникам шахти. Обіцяє знайти інвесторів для завершення будівництва.

11 листопада на шахті залишилось 10 голодуючих. У одного працівника різко падає тиск, паморочиться в голові. Викликають швидку. Зарплату дирекція обіцяє частково виплачувати з вівторка 15 листопада. Усього 3,3 млн грн з обіцяних 8,5 млн.

50 гірників оголосили голодування.

Зараз ви читаєте новину «Шахтарі голодуватимуть до зарплати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути