вівторок, 19 січня 2016 16:29

П'ять тисяч черкащан скупалися в Дніпрі на Водохреща
12

Фото: Андрій ЧЕРНЕГА

19 січня у Черкасах святкують Водохреща. По місту затверджено три місця, де можна зануритися у Дніпро. З п'ятої ранку там чергують рятувальники, медики, є намети для обігріву, пригощають гарячими напоями.

О десятій ранку на пляжі біля Долини Троянд більше сотні людей стоять в черзі до льодової водойми.

"Пірнаю вже десять років. Найперший раз наважився з друзями. Приїхали на Дніпро і залізли у воду. Страшно не було. Відчуваю, що здоровий. Виходжу і в мене нічого не болить. Пірнаю лише раз в рік на Водохреща, бо цей день особливий. Вода стає сячена не тільки у церкві, а й у річках та озерах", – Олег Стефановський тільки що вийшов з Дніпра. Чоловіки і жінки різного віку швидко роздягаються до білизни, занурюються у воду тричі з головою, вилазять на лід і розтирають себе рушниками.

Чоловік років 40 із масивним золотим ланцюгом і хрестом на шиї пірнає під воду.

"Що ж тут так прорубали вузько, не розвернутись. Справжній чоловік важить не менше 100 кілограмів", – весело обурюється, коли вилазить на слизьку кригу. Хапає рушник, який лежав на кучугурі снігу.

За ним уже йдуть четверо жінок у однакових смугастих купальниках. Їх знімають на телефони і камери. Перед зануренням хрестяться. За ними готується чоловік у халаті із намальованими доларами.

"А дивися, той оно в термобілизні. Але вона все одно не допомагає, бо там не мерзне", – говорить чоловік років 30 своєму товаришу і сміється. Стоять одягнуті, знімають все на телефон.

Неподалік рятувальники, швидка, поставили намети для обігріву, продавці гарячих напоїв. Біля них тупцюють більше 50 людей. П'ють каву, відвертаються від крижаного вітру. Дівчина у рожевому халаті і гумових шльопанцях просить, щоб її сфотографували. Вона тільки що також занурилася.

"Роблю це вдруге. Мені дуже подобається. Вперше минулого року було тепліше, але треба купатися, це святе. Поки стоїш, чекаєш, то аж жарко. Найважче наважитись зайти. Заходиш – вода нормальна, виходиш – холодно. Тоді починаються коліки, розслабляєшся, тепло стає. Зараз аж жарко", – розповідає Анжела Жежер. Стоїть у махровому халаті.

Об 11 дня людей стає менше. Біля ополонки залишається кілька почервонілих чоловіків, які розтираються рушниками. Рятувальники розчищають ополонку від льоду і грудок снігу.

Нагадаємо, за безпекою черкащан під час Водохреща стежать 173 рятувальника, а також медики та волонтери. Люди можуть погрітися та випити гарячі напої у спеціально встановлених наметах. Очікують, що святкування триватиме до пізнього вечора. Рятувальники будуть чергувати до останнього бажаючого скупнутись.

Зараз ви читаєте новину «П'ять тисяч черкащан скупалися в Дніпрі на Водохреща». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі