Ексклюзиви
субота, 08 жовтня 2016 12:57

Півсотні майстрів-склодувів з'їхалися на симпозіум гутного скла
9

Фото: Сергій Руденко

10-й ювілейний Міжнародний симпозіум гутного скла у Львові триває з 2 до 10 жовтня. Участь беруть 50 художників, кураторів, музейних працівників та представників вищих навчальних закладів із 16 країн, а також студенти, випускники та викладачі єдиної в Україні кафедри художнього скла ЛНАМ.

Гутне скловиробництво - найстаріша технологія виготовлення скляних авторських виробів біля гутної печі. Художники, студенти та майстри цілий тиждень працюють на гутній печі кафедри художнього скла Львівської академії мистецтв. 10 жовтня їхні роботи виставлять в Національному музеї ім. А. Шептицького.

"Піч нагрівається до температури 1250*С, працює цілодобово. Працює на газі, а щоб її розпалити до такої температури потрібно два тижні. Тому не гасимо цілий рік. Піч звели 1960 року, раз в рік цеглу печі треба заново перекласти і знову розпалити. Це найбільша гутна піч у Європі, а їх кількість можна на пальцях однієї руки перерахувати. Деякі митці з-за кордону вперше таку бачать. Дві країни вважаються колискою гутного скла. Це Італія - там виготовляють муранське скло і Чехія – там роблять богемське. Зате наш скляний симпозіум – найстаріший – йому більше 27 років, проходить раз в три роки. Авторські вироби не можуть коштувати дешево – роботи українських майстрів стартують від тисячі доларів, є вироби, які на аукціонах продають за десятки тисяч доларів" , - каже директор музею скла у Львові Михайло Бокотей.

Солвіта Бружс із подругою Іветою Бренц на симпозіумі втретє. Приїхали із Латвії. Жінки наглядають за роботою майстра-склодува. Він працює за їхніми ескізами. Видувати скло вони не вміють.

"Ми тут ветерани. У нас всі працюють із іншими, легшими техніками скла – фюзінг, вітраж. Із гутою – одиниці. Сьогодні закінчуємо із Іветою два вироби – мою скляну посудину для зберігання малярських кисточок, та проект Івети – скляне листя, що пробивається крізь асфальт. Видувати не вміємо, тому за нашими рисунками це робить львівський склодув". – каже Солвіта Бружс.

Усі вироби запрошених митців поповняють колекцію львівського Музею скла. Наступний симпозіум гутного скла відбудеться через три роки.

Зараз ви читаєте новину «Півсотні майстрів-склодувів з'їхалися на симпозіум гутного скла». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути