пʼятниця, 11 грудня 2015 20:30

Під загрозою забудови сихівчани самостійно зробили сучасний сквер
13

Фото: Ярослав Тимчишин

У Львові показали унікальний приклад, як можна самотужки змінювати місто, не чекаючи на владу. 11 грудня у місті відкрили сучасний сквер площею у 3 сотих, який вибороли від забудовників мешканці 109-го будинку на просп. Червоної Калини. Назвали нову територію "Сквер Гідності".

Минулого року сихівчани у районі Санта-Барбара дізналися, що біля їх будинку на невеликому майданчику навпроти 98-ї школи будуть зводити торговий центр. Обурені мешканці миттєво з'ясували, хто буде будувати, кинулися пікетувати сесію міської ради. Депутати відмінили рішення про забудову. Згодом люди зібрали кошти з будинку - близько 23 тис. грн. - та встановили фігуру Божої Матері, лавки. Ініціативна група назвала себе "Кращий Сихів" та почала співпрацювати з вільними дизайнерами та урбаністами "Група 109".

Спочатку група контролювали незаконні вивіски у місті. А згодом зайнялися саме сквером. Районна адміністрація пішла назустріч людям і виділила 700 тис. грн на облаштування скверу. У міській раді погодили проект.

У сквері - все для вільного відпочинку людей. Не буде бордюрів, щоб могли гуляти матері з візками, люди з обмеженими можливостями, тактильна плитка - для незрячих. А ще 16 дерев та круглі лавки для 300 осіб. Між газоном і плиткою - теж жодних бордюрів, щоб діти могли вільно бігати по траві.

"Архітектори співпрацювали з місцевими жителями, прислухалися до їх побажань, показували їм кращі європейські аналоги, - розповіла Олександра Сладкова, начальник управління будівництва та інфраструктури Львівської міськради. - Таке в місті фактично вперше. Проект - виключно ініціатива громади, міська влада лише допомогла з фінансуванням. І хоч сквер виріс фактично на конфлікті, але результати більш, ніж тішать. Багато скверів уже було втрачено через забудовників і підприємців."

Зараз ви читаєте новину «Під загрозою забудови сихівчани самостійно зробили сучасний сквер». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути