Ексклюзиви
середа, 04 березня 2015 17:04

ПАТ "Львівгаз" після депутатських звернень та протесту працівників чекають серйозні перевірки з Нацкомісії та Генпрокуратури
5

Фото: Ольга Швед

3 березня у львівському Прес-клубі реформ працівники ПАТ "Львівгаз", журналісти та громадські активісти обговорили питання зловживання, крадіжок, небезпеки для споживачів, пов'язаних із приватним акціонерноим товариством "Львівгаз".

Працівники "Львівгазу" висловлюють свій протест не вперше. Рік тому, 25 березня, на підприємстві (вулиця Золота, 42) відбувся мітинг. Робітники скаржилися, що вони виконують по кілька завдань за низьку заробітну плату, майстри не забезпечені усіма необхідними для роботи інструментами. В той же час керівництво піднімає собі заробітні плати, купує нові автомобілі, по-хамськи ставиться до підлеглих. Невдоволених керівництвом та рівнем заробітної плати робітників позбавляють премії, на них пишуть догани і тиснуть. Врешті, люди змушені звільнятися. Усього на підприємстві працює у місті та області близько 5 тис. осіб. Оскільки, за рік ситуація не змінилася, працівники змушені і надалі висловлювати свій протест і добиватися справедливості.

Редактор журналу "Кримінальне чтиво. Захід" Влад Якушев у своєму журналістському розслідуванні http://criminal.in.ua/?p=2071 вказав факти корупції, зловживань, смертельних випадків, крадіжок та незаконних закупівель керівництвом "Львівгазу" дорогих автомобілів.

"Львів на першому місці по аваріях та нещасних випадках під час користування газом – за статистикою Держгіпромнагляду. У місті застаріла, зношена і аварійна мережа, яку не ремонтують нібито через відсутність коштів – як заявляють у ПАТ "Львівгаз". Хоча управління "Львівгазу" у грудні 2013 року купує іменні облігації на 81 млн грн. у ПрАТ "Газтек". Облігації отримуються до дати погашення – 7 листопада 2028 року. У тому ж році вони кладуть 100 млн грн. на депозит у "НадраБанк", який збанкрутував. Тобто замість того, щоб ці кошти витратити на ремонти, на закупівлю обладнання, керівництво кладе їх у власні кишені", – каже Влад Якушев.

Присутні на заході працівники "Львівгазу" заявили, що заробітна плата звичайних працівників не відповідає посиленим вимогам і завданням, які ставлять перед ними керівники. В той час зарплата керівництва - від 40 до 120 тисяч гривень в місяць. Окрім того, у збанкрутілому банку "Надра", на картки якого вони отримували заробітню плату, їм винні гроші.

"Наприкінці лютого, вранці в 11-12 годині, керівництво нам повідомило, що "Надра Банк" припиняє свою роботу і гроші неможливо буде зняти із банківських карток. Через годину справді так і сталося, більшість так і не встигло отримати свої зарплати. Працівники, в яких є більше 100 гривень на картці, написали розписку, в якій просять позичити у "Львівгазу" їхні ж зароблені кошти. Знаю водія, який мав 3.5 тисячі гривень і написав таку записку. Якщо підприємство буде судитися із "Надра" і програє, працівник змушений буде повернути позичені кошти", - каже працівник "Львівгазу" Віталій Караман.

Редактор журналу "Кримінальне чтиво. Захід" Влад Якушев місяць тому звернувся до прокуратури Львівщини з вимогою перевірити діяльність "Львівгазу" та його керівника В.Зленка за останній рік. Після журналістських розслідувань і публікацій "Львівгазом" зацікавилися народні депутати України. 2 лютого до Генеральної Прокуратури України народні депутати із Львівщини скерували депутатське звернення щодо проведення прокурорських перевірок на предмет правомірності та законності у діях керівництва ПАТ "Львівгаз".

"Депутати від Львівщини і справді звертались до Генеральної прокуратури по цьому питанні. Прокуратура нам відповіла, що перенаправила звернення до Національної комісії, яка здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Звідти надіслали відповідь, що на травень обласним відділенням комісії запланована перевірка "Львівгазу", в рамках якої і буде перевірено питання, викладені у нашому зверненні. Водночас прокуратура запевнила, що, якщо комісія знайде факти зловживань на "Львівгазі", то тоді "підключиться" і вона. Можу запевнити, що ми контролюємо це питання, а ті працівники підприємства, які наважилися ламати систему, завжди можуть розраховувати на нашу підтримку", - коментує народний депутат Оксана Юринець.

Працівники Львівгазу, громадські активісти із самооборони "Білі горвати" вирішили боротися з керівництвом ПАТ "Львівгаз" законними методами. А журналісти та представники громадськості запевняють, що і надалі триматимуть ситуацію під контролем та звітуватимуть публічно про виявлені афери та зловживання на ПАТ "Львівгаз".

Зараз ви читаєте новину «ПАТ "Львівгаз" після депутатських звернень та протесту працівників чекають серйозні перевірки з Нацкомісії та Генпрокуратури». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути