понеділок, 13 жовтня 2014 16:29

Батько з сином виростили понад 13-кілограмового буряка-гіганта  
2

Фото: Віктор Гомоль

58-річний фермер Олександр Лапчук із села Івачкове Здолбунівського району на Рівненщині разом із сином Олександром, 34 роки, виростив велетенського кормового буряка. Його довжина сягає майже півметра, а вага понад 13,5 кг.  Науковці великі розміри кормових буряків пояснюють сприятливими погодними умовами.
 
"На диву здоровезний бурячок. Корінь великий і без порожнин. Таких гігантів ще в нашому господарстві не копали. Врожайність понад 100 тонн з гектара. Уже кагати повні, а на полі ще залишалася третина врожаю", - тішиться Олександр Лапчук. Показує найбільшого буряка. Його довжина майже півметра, а вага понад 13,5 кг.
 
Чоловік господарює разом із сином Мирославом. Разом обробляють майже 1 тис. га ріллі. Вирощують переважно зернові та ріпак. Утримують велику рогату худобу, свиней. Їх господарства вважають одними з найкращих в області. Кормовими буряками Лапчуки в цьому році засіяли 4 га. Вибрали районований сорт Центуріон. Насіння купували на заводі в Київській області.
 
"Насіння беремо завжди якісне, оброблене спеціальними хімікатами. Таке не боїться шкідників і добре сходить", - пояснює Мирослав Лапчук.
 
В Інституті сільського господарства Західного Полісся великі розміри кормових буряків пояснюють сприятливими погодними умовами. Кажуть, буряки дають зазвичай крупні плоди – до 2-3 кг. Однак, корені вагою понад 10 кг. і для цієї культури є дивиною.
 
"Погода для буряків у цьому році була доброю. Сорт Центуріон районований і він  пристосований для вирощування в умовах нашого краю. Такі великі коренеплоди можуть вирости на зріджених посівах, коли рослині вдосталь вистачає поживи. Безумовно, вага понад 10 кг для кормового буряка – це дивина", - пояснює 50-річна Людмила Лукащук,  кандидат сільськогосподарських наук.
 
5 років тому рівнянка Ольга Гайдук виростила півметрову морквину, а в 2011 році пенсіонерка з Рівненщини Валентина Якубчик – картоплину вагою понад кілограм.

Зараз ви читаєте новину «Батько з сином виростили понад 13-кілограмового буряка-гіганта  ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути