неділя, 19 червня 2016 11:06

"Не хочемо, щоб вся Україна вважала нас хто-знає ким" – в Горішніх Плавнях найбільші зарплати в регіоні
6

Комсомольськ на Горішні Плавні перейменувала Верховна Рада 19 травня. У місті – спротив. Люди провели 2 громадських засідання. На жодному не підтримали нову назву. Планують судитися. Хочуть залишити стару. Або ж пропонують інший варіант – Святомиколаївськ.

З обласного центру Полтави прямого рейсу в Горішні Плавні немає. Можна добратися з автовокзалу Кременчука або із зупинки "Ринок" в центрі міста. Кожні 10 хвилин прямують маршрутки з табличками "Комсомольськ-Кременчук". Ціна - 12 грн. Півгодини в дорозі.

В місті близько 55 тис. мешканців. Громадського транспорту немає. Кілька разів у день курсують службові автобуси, які розвозять працівників із двох найбільших підприємств - Полтавського і Єристівського гірничо-збагачувальних комбінатів. Автобуси підбирають і городян. Також люди користуються велосипедами, скутерами і таксі.

Автор: Анна ЛАКИЗА
 

Крім назви міста, перейменували ще 4 вулиці. Центральну Леніна – на проспект Героїв Дніпра, Радянську на Соборну, Петровського на Доброхотова, Котовського на Лесі Українки.

"На громадських слуханнях всі першопрохідці як один проголосували проти Горішніх Плавнів. Але верхівка країни нас не чує. Добре, хоч мер підтримує (Дмитро Биков, міський голова Горішніх Плавнів з жовтня 2015 року. - Gazeta.ua). Так не поважати людей, які своїми руками поставили місто. Тут же був пустир. Для роботи зігнали молодь зі всього Союзу. Їм доводилося одягати спеціальні окуляри, щоб піском не засипало очі. Спали в наметах. Яка була радість, коли відкрили перший гуртожиток на вулиці Миру. Ось чому ми вважаємо, що Комсомольськ - історична назва. Тільки діла до цього нікому нема", - розповіла голова міського Клубу першопрохідців 74-річна Віра Станіцька. Клуб об'єднує 400 мешканців, які будували місто в 1950-х.

Автор: Анна ЛАКИЗА
 

Горішні Плавні – найбагатше місто Полтавщини. Середня зарплата тут – 5,8 тис. грн. Це майже удвічі більше, ніж в обласному центрі. Ціни на продукти на 2-10 грн вищі за кременчуцькі. Городяни пояснили, це через вищі заробітки.

Найбільше людей працює на Полтавському і Єристівського гірничо-збагачувальних комбінатах. Останній має близько 8 тис. працівників. Також містяни влаштовуються на підприємства з пошиття трикотажних речей. Найбільша фабрика налічує 200 робітників.

В місті є Комсомольське гірниче училище, яке готує спеціалістів на комбінати.

"Нам дуже класно живеться. Зарплата – близько 5 тисяч. І з дівчиною погуляти. І поїсти смачненького. Так молодь ніде в Україні більше не отримує. Дуже цим пишаємося", - розповів один із працівників Полтавського гірничо-збагачувального комбінату.

Автор: Анна ЛАКИЗА
 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Горішні Плавні - історична назва, яка повертає народу чудове напівзабуте слово" - Юрій Шевчук

Більшість пенсіонерів мешкають у квартирах, які отримали від міськради під час розбудови Комсомольська. Або ж від великих підприємств. У тих, хто працював на комбінатах, середня пенсія від 4 до 8 тис. грн.

"Наша влада тільки очі замилює, що нас чекають у Європі. Замість того, щоб навести лад в середині країни. Наче і прийняли закон про місцеве самоврядування. А рухаємося до диктатури. Ніби в Києві видніше, жити нам в Горішніх Плавнях чи в Комсомольську. Комуністів прибрали, соцпартію теж. Йде нав'язування думки. Владу змінять тільки вила. Щоб прийшли нові люди, без мільйонів. А то щоб стати депутатом, треба заплатити мільйон гривень для реєстрації. Проста людина має до когось піти і попросити. А це значить – прогнутися", - сказав 65-річний місцевий Олександр Гринько.

Місцеві часто згадують екс-мера Олександра Попова (був міським головою Комсомольська з 1994 по 2006. З листопада 2010 до грудня 2013 — голова Київської міської держадміністрації - Gazeta.ua).

"Він так налагодив комунальні служби, що й досі працюють за його схемами. Завжди прибрано в місті. Взимку під час снігів цілу ніч працює техніка. Простий був чоловік. З усіма привітається, розпитає", - додала 62-річна Галина Гринько.

Автор: Анна ЛАКИЗА
 

Молодь вечорами відпочиває на набережній Дніпра. Пляжі облаштовані дитячими та волейбольними майданчиками.

"З мамою і бабусею тільки споримо про Горішні Плавні. Кажу родичам, досить жити минулим. Це ж історія. Мені тут жити і моїм дітям. Комсомол проплив. Нічого не докажеш їм", - розповіла Тетяна Зайцева, 21 рік.

"Не хочемо, щоб вся Україна вважала нас хто-знає ким. Мої товариші їздили на Євромайдан. Треба зміни. На роботу не так просто влаштувалися. На великих підприємствах треба пахати. Для дівчат то важко. Немає такого, щоб відкривалися якісь нові фірми із сучасними професіями. Треба їхати в обласний центр, Дніпропетровськ чи столицю", - долучилася подруга Олена.

Автор: Анна ЛАКИЗА
 

В міcті немає жодного надпису "Горішні Плавні". Підприємці розповіли, що нову назву мають вказувати вже на нових документах, договорах. В пологовому будинку при міській лікарні новонароджених продовжують записувати як жителів Комсомольська.

Нагадаємо, Горішні Плавні можуть зникнути з мапи України.

Зараз ви читаєте новину «"Не хочемо, щоб вся Україна вважала нас хто-знає ким" – в Горішніх Плавнях найбільші зарплати в регіоні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

24

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути