Ексклюзиви
вівторок, 03 червня 2014 17:56

Навесні у львівських багатоповерхівках з'явилися чорні таргани

Навесні  у львівських багатоповерхівках з'явилися чорні таргани

У Львові в житлових будинках з'явилися чорні таргани. Це велетенські комахи розміром 2-5 сантиметрів. Вони, як і таргани-прусаки, вилазять уночі. Однак набагато страшніші і неприємніші, тому шокують людей своїм виглядом.

"Поява таких комах свідчить, що десь є непровітрювані засирілі середовища, антисанітарія у підвалах, в каналізаційних ходах. Швидше за все таке можна зустріти у старих будинках, неохайних, гуртожитках. Кожен тарган любить тепло і вологість, тому з приходом літа він активізувався, - пояснює завідувач зоологічного музею Львівського національного університету імені Івана Франка Ігор Шидловський. - Чорний, зрештою, менш витривалий. Тому він на деякий час і зник з поля зору. Чорного таргана було багато в часи Польщі у Львові. Тоді була не якісна каналізація, умивальники були з великими краями-капелюхами. Там вони і любили жити. Але потім вижив лише прусак, який любить жити на кухні. Тому якщо добре захотіти, чорного таргана можна легше позбутися, ніж звичайного рудого. Мешканцям будинків, які помітили цю комаху, треба звертатися у санепідемстанцію".

У світі налічується 3-4 тис. видів тарганів. В Україні - до 10 видів. А рудий прусак і чорний - найпопулярніші. Таргани є одними з найбільш живучих комах на планеті. Деякі види здатні лишатись активними протягом місяця без їжі, жити без повітря 45 хвилин і прожити два тижні після обезголовлення. Існує легенда, що таргани "успадкують Землю", якщо людство знищить себе в ядерній війні. Таргани справді є значно більш стійкими до радіації, витримуючи дозу опромінення від 5 до 15 разів більшу за ту, яка єсмертельною для людини. Щоб вивести тарганів, крім отрути, важливо не допускати, аби вони мали чим харчуватися і де пити.

Ці комахи переносять близько 50 видів інфекцій, у тому числі черевний тиф, холеру, дифтерію, проказу, сибірську виразку, туберкульоз, дизентерію, а також яйця гельмінтів, збудників шлунково-кишкових хвороб.

Зараз ви читаєте новину «Навесні у львівських багатоповерхівках з'явилися чорні таргани». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути