Ексклюзиви
четвер, 28 травня 2015 18:42

"Наша задача - показати цьому виродку, що він не втече від правосуддя", - як у Полтаві 6 годин судили Кернеса
13

Фото: Анна ЛАКИЗА

Сьогодні у Київському райсуді Полтави відбулося третє судове засідання по справі мера Харкова Геннадія Кернеса, якого разом з двома охоронцями звинувачують у побитті торік харківських майданівців Сергія Ряполова і Олександра Кутяніна. Два попередніх слухання по справі переносилися. Вперше, у зв'язку з лікуванням Геннадія Кернеса за кордоном. Перед початком другого засідання мера Харкова за 10 хвилин до початку суду евакуювали. За словами його адвокатів - це сталося, бо за інформацією міліції, в одного з активістів, які протестували тоді біля приміщення суду - є вогнепальна зброя. Пізніше у міліції цей факт не підтвердили.

Перед початком слухання до будівлі суду сходиться близько сотні активістів. Найбільше - представників ВО "Батьківщина". Люди тримали у руках плакати "Досить цирку - починайте суд", "Гепу - на нари". Кілька разів співали гімн України, через переносні динаміки слухали пісню "Воїни світла". Серед пікетувальників не було жодної люди в балаклаві. Люди просили один одного поводитися спокійно та не вигукувати провокативних гасел, аби не дати захисту Кернеса підстав стверджувати про тиск на суд.

"Ми хочемо висловити свою позицію абсолютно коректно. Минулого разу, якісь молодики у масках почали закидати міліцію яйцями і цим по суті зірвали суд. Цього разу уважно слідкуємо, аби таких ідіотів не було. Якщо побачимо - самі зірвемо балаклаву. Наша задача - показати Кернесу, що він не втече від правосуддя. Суд нарешті має відбутися", - розповіла Людмила Іщенко, одна з пікетувальників.

Охороняли територію суду близько 50 міліціонерів і бійців спецпідрозділу "Грифон". Біля чорного і центрального входу міліціонери виставили залізну огорожу.

Геннадія Кернеса привезли практично за годину до засідання. На інвалідному візку, під вигуки натовпу "Ганьба", занесли через чорний вхід у приміщення. Кернес виглядав хворобливо, був сильно блідим. Поруч з мером постійно стояли два автоматники з міліцейського спецпідрозділу "Грифон".

"Виродок. Дивися, як ховається від народу, привіз своїх підручних міліціонерів. Мабуть такі, що як дасть команду, то нас усіх тут постріляють. Нічого, є Бог на світі. Хоч мільйон автоматників нажене, а вирок отримає один - тюрма", - сказав активіст Ігор Валентинович.

Після прибуття підозрюваних - судове засідання відразу не розпочалося. Близько 20 хвилин суд чекав прибуття потерпілих. Коли Ряполов і Кутянін прибули, відразу пояснили: запізнилися, бо на в'їзді у Полтаву їхній машині пробили колесо.

"Ми стали біля Макдональдсу, ненадовго відійшли. Коли вернулися назад - колесо було пробите. Відразу викликали таксі і як тільки змогли сюди приїхали", - пояснив Сергій Ряполов.

Під час засідання адвокати Кернеса тричі подавали клопотання про відвід прокурора Олександра Ганілова. За словами адвокатів, Ганілов упереджений і має лише одну мету - добитися, аби суд визнав мера Харкова винним. Однак суддя Андрій Антонов відмовив у задоволення клопотань. Тричі оголошував перерву.

"Адвокати Кернеса роблять все, аби затягти час. Їм потрібно максимально затягти весь судовий процес, аби знайти врешті можливість з кимось домовитися і вирішити справу на свою користь", - сказав Олександр Кутянін.

Після третьої перерви захисник мера Харкова Олександр Русін та адвокат його охоронців Юлія Козир - подали клопотання про перенесення справи. Аргументували це тим, що захищають обвинувачених з кінця березня і досі не ознайомилися з усіма матеріалами справи. Не заперечували проти клопотання і захисники потерпілих. Суддя Андрій Антонов переніс справу на 3 липня. Загалом судове засідання тривало близько 6 годин.

"Ганьба. Вони спеціально так затягують процес, аби дати змогу Кернесу піти на вибори харківського мера осінню. Знають, гади, що якщо до того часу отримає судимість - по закону не зможе претендувати на мерське крісло", - сказала Ганна Жук, активістка полтавського Майдану.

За 10 хвилин по завершенню судового засідання - усі активісти розійшлися.

Зараз ви читаєте новину «"Наша задача - показати цьому виродку, що він не втече від правосуддя", - як у Полтаві 6 годин судили Кернеса». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути