пʼятниця, 16 вересня 2016 21:34

"Найгірше велося українцям" - вийшла книжка про остарбайтерів

 

Австрійська письменниця Маргарете Руфф на Форумі видавців у Львові презентувала книжку "Малолітні в'язні фашизму". Руфф - одна з перших австрійців відкрито заговорила про жертв Другої світової війни.

"20 років тому їхала в поїзді і познайомилася з українською остарбайтеркою. Хоча раніше студіювала історію, про таке явище почула вперше. В Австрії цю тему замовчували. Почала писати дипломну роботу - підтримки не було, грошей не давали. Це виявилося нікому нецікавим. Зібралася в Україну на пошуки остарбайтерів. Австрійці питали: "Чого ти туди їдеш? Вони ж уже вимерли". Я багатьох знайшла. Їх же вивозили 14-річними дітьми", - розповідає Маргарете Руфф.

У зборі матеріалу та написанні книжки допоміг колега - доктор Вернер Бундшу.
"Нам ніхто не давав дозволу до архівів. Казали, що все закрито. Та ми розуміли: наш обов'язок розповісти правду. Нас не було під час війни, але провину предків треба спокутувати", - каже науковець.

 

2008 року австрійці провели Свято подяки та визнання. Прибули 52 колишніх остарбайтери. Їм видали грошові подарунки.
"Найгірше велося українцям, полякам, євреям. Трохи легше було французам та італійцям. Дітей змушували будувати дамби, носити важке каміння, займатися видобувними роботами. Дівчата часто від своїх господарів терпіли сексуальне насильство. Понад 200 жінок народили в Австрії. Додому боялися повертатися - там вони були "зрадниками".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Американська письменниця вибрала Україну першою для презентації своєї книги

Нагадаємо, що 15 вересня відкрили 23 Форум видавців у Львові. Захід триватиме до 18 вересня. У програмі - 1259 подій та 996 учасників, що прибудуть з 28 країн. Фокусна тема цьогорічного Форуму - межі кордонів.

Зараз ви читаєте новину «"Найгірше велося українцям" - вийшла книжка про остарбайтерів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути