четвер, 21 вересня 2023 13:14

На Закарпатті мешканці перекрили дорогу з вимогою провести її ремонт

На Закарпатті мешканці перекрили дорогу з вимогою провести її ремонт
Ремонт дороги був заблокований через хейт у соцмережах. Фото: скриншот із відео

Мешканці села Чорна Тиса, що знаходиться в Рахівському районі Закарпатської області, перекрили дорогу з вимогою провести її капітальний ремонт, якого не було вже понад 30 років. В селі проживає близько 3,5 тис. мешканців, у місцевій школі навчається майже 600 дітей, які вимушені щодня долати по 5-7 км по бездоріжжю. Крім того, через аварійний стан дороги подекуди до них відмовляються возити навіть продукти, а при виклику "швидкої допомоги" медиків доводиться чекати годинами. Про це йдеться в сюжеті місцевого телеканалу "Перший".

"Ями по коліно і фактично бездоріжжя – причина нестерпного життя жителів Рахівщини. Уже роками єдина артерія, що сполучає село Чорна Тиса з селищем Ясіня, перебуває в критично-аварійному стані. В серпні цього року на сайті Prozorro з'явилося оголошення про відкриті торги з капітального ремонту автомобільної дороги загального користування місцевого значення Ясіня – Чорна Тиса загальною протяжністю 7 кілометрів 600 метрів. В розділі "очікувана вартість робіт" вказано майже 600 млн гривень, замовником тендеру виступило державне підприємство "Служба місцевих автомобільних доріг у Закарпатській області". Жителі села неабияк сподівалися на капітальний ремонт дороги, втім після відміни тендеру їх терпець вочевидь увірвався", – йдеться в сюжеті.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Шмигаль розповів, як і на які кошти відновлюватимуть Україну

За словами Ясінянського селищного голови Андрія Делятинчука, ремонт дороги був заблокований через хвилю невиправданого хейту, який здійнявся в соцмережах.

"Люди готові на будь-які дії, є величезна соціальна напруга, люди готові до акцій протесту, перекриття доріг. Ми просимо людей цього не робити, але це є вже неможливим. Тому що ходять сюди дітки до школи, долають по 3-5 кілометрів такими болотами, в гумових чоботах. І той хейт, який створили проти нас, проти села Чорна Тиса, є невиправданий, є напевно кимось проплачений. Ми просимо зробити цю дорогу проїзною, сьогодні ми звертаємося до президента України, Кабінету міністрів, Закарпатської ОВА, обласної ради та народних депутатів, які представляють сьогодні Закарпаття. Ми просимо терміново втрутитися в дану ситуацію та все ж провести ремонт цієї аварійної дороги", – розповів Делятинчук.

Як зазначив староста села Чорна Тиса Анатолій Павлюк, вони не збираються будувати під час війни стадіони чи класти бруківку, мешканцям потрібна лише проїзна дорога.

"Вже дорога виставлена була на тендер, але будівництво даної дороги заблокували через те, шо багато людей почало виступати за те, що дороги тут не потрібно, бо воєнний стан. Я розумію, що треба допомагати на війну, і з нашого села багато воює людей, вже шестеро чоловік загинули. Але ж ми не будуємо щось для розваг, не бруківку кладемо, не стадіони будуємо, нам треба зробити дорогу, щоб ми могли проїхати", – наголосив Павлюк.

На акції протесту мешканці підписали колективне звернення до президента, Кабміну, парламенту та місцевої влади та пообіцяли, якщо їх проігнорують, через два тижні заблокувати центральну автомагістраль.

У 2023 році обсяг фінансування на розвиток доріг з державного бюджету складатиме 45,98 млрд грн. Міжнародні фінансові організації дадуть ще 11,38 млрд грн. Загальний обсяг фінансування складає більше 58 млрд грн.

На ці гроші в 2023 році планується зробити капітальний ремонт 91 км автомобільних доріг загального користування державного значення, поточний середній ремонт 107 км доріг, а також забезпечити гарантійний строк експлуатації 91 км збудованих, реконструйованих та капітально відремонтованих автомобільних доріг.

Зараз ви читаєте новину «На Закарпатті мешканці перекрили дорогу з вимогою провести її ремонт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути