вівторок, 19 січня 2016 19:52

На Вінниччині в крижану воду занурювались першокласники
8

Фото: Мирослава Слободянюк

19 січня вінничани відзначали Водохреща. На Вишенському озері в крижану воду занурювались навіть семирічні діти, повідомляє кореспондент Gazeta.ua.

"На Водохреще купаюсь скільки себе пам'ятаю. Після цього дійства, відчуваю себе неймовірно добре. За пару секунд в річці отримую заряд емоцій на тиждень. Вже другий рік поспіль занурююсь в ополонку разом з сином Максимом. Торік йому виповнилось 6 років. Криком кричав, що хоче як тато. Дружина була проти, щоб він купався. Ми її не послухали. Цього року повторили. Правду люди кажуть, що Бог в цей день воду благословляє й хвороби не чіпляються" - коментує учасник купань Сергій.

Щоб купання не принесло наслідків, потрібно завчасно готуватись й не вживати алкоголю до занурення.

"З друзями купаємось на протязі 20 років й не лише на Водохреща а й просто по суботах. Бодай раз на тиждень виїжджаємо на зимову риболовлю. На річці закаляємось у крижаній воді. Й не так, що занурились 3 рази й в рушник. По 10 хвилин плаваємо. Потім гріємось гарячим глінтвейном з термоса. Мені через місяць 50 виповниться. Після таких холодних ван, відчуваю себе молодшим на 20 років. Кров по венах аж бурлить. Мозок краще працює" - розповідає вінницький таксист Ігор Никитюк.

Холодна вода загартовує організм й робить його стійкішим до вірусів.

"Моєму сину 22 роки. З 8 років купається разом з нами. Має міцне здоров'я. Болячки ніколи далі нежитті не заходили. В школі жалівся, що весь клас в дома сидить, бо хворіє на карантині, а йому й пограти нема з ким. Коли Андрій вперше мав занурюватись, я готував його ще з літа. Боявся, щоб він не захворів. Кожного вечора брали по черпаку води й виливали на голову та спину" - додає Ігор.

Купання на Водохреще - змиває душевні гріхи.

"На Водохреще купаюсь в ополонці з 2007 року. Для мене це справжній духовний ритуал. З ранку йду на службу, щиро молюся. Потім беру благословіння у священника , лише після того занурююсь у воду", - каже начальник управління у справах національностей та релігії облдержадміністрації Ігор Салецький.

У Хмільнику міський голова Сергій Редчик заборонив святкувати Водохреще. Аби запобігти масовому захворюванню грипом. Але попри заборону люди зійшлися аби пірнути в ополонку.

Пропонуємо добірку фото, де купалися відомі вінничани. На власних сторінках у Фейсбук розмістили світлини з Водохреща співак Віктор Бронюк, директор вінницького інституту Університету "Україна" Ганна Давиденко, дизайнер Світлана Теренчук.

Зараз ви читаєте новину «На Вінниччині в крижану воду занурювались першокласники». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути