понеділок, 07 вересня 2015 09:06

На недобудованій хаті об'явилися образи святих
10

Фото: Вікторія ЦИМБАЛІСТА

До села Берегове Мостиського району на Львіщині вже тиждень з'їжджаються паломники з усієї Західної України. Тут на вікнах цегляного недобудованого дому проявилися ікони.

"Хтось бачить на всіх вікнах, хтось лише на одному, то як рентген - один бачить всьо, а інший лиш проявлене зображення. Треба з вірою до того підходити. Я, наприклад, бачу Марію з дитятком, Покрову, Марію, над якою стоїть Ісус, і просто образ Богородиці, яка молиться над нами", - говорить місцевий 60-річний Ярослав Клок.

Вперше незвичні зображення на будові берегівчани помітили ще 31 серпня.

"29-го у нас в селі був празник Нерукотворного образу. Ще за день до того у місцевій православній церкві виставляли ікону Матері Божої Неустанної помочі. А на другий день - от таке чудо побачили. У нас всі переконані, що то якийсь знак, сподіваємось - до доброго. Може, війна скоро закінчиться, бо на однім із образів є зображення Богородиці – Покрови. А це заступниця українського козацтва, значить, і наших воїнів", - каже 70-річна Катерина Іванівна.

Будинок. на вікнах якого появилися ікони, належить 30-річному Василю Гринчишину і його дружині. Молода сім'я наразі мешкає у своїх батьків. Але вже наступного року хотіли переселитися у власне житло. З початком осені думали перекрити хату.

"Зараз замість даху - клейонка, там все затече, як не перекрити. А як розпочинати роботи, як люди постійно йдуть. Особисто я тільки на одному вікні бачив зображення. Зняв його і до церкви віддав. Та прихожани бачать святих і на інших вікнах, моляться", - пояснює Гринчишин.

Щоб переконатися, що зображення на вікнах справжні і це не прості водяні розводи, місцеві священики, перш ніж розпочати служіння, намагалися відмити скло. Але відбитки стали лише яскравіші.

"То було 1 вересня, на подвір'ї багато людей зібралося. Василь, господар хати, із нашим священиком пішли наверх мити то вікно. І засіб спеціальний давали, і водою, і на сухо рушником витирали, але нічого не пропало. Люди аж плакали після того, потім всі почали разом молитися", - розповідає секретар Берегівської сільради Надія Заболітна.
Місцеві у Берегово кажуть, нічого подібного досі у їхньому селі не було.


"Тут де та хата, раніше було пасовисько, а поруч капличка. На її місці колись стояв хрест із дерева, але його ще у ті більшовицькі роки знищили. Викинули в ріку. Хтось з чоловіків витяг пару деревин і закопав тут, а потім звели каплицю. Чи пов'язувати це з нинішнім об'явленням - не знаю, але хочеться вірити, що це символізує нашу перемогу на війні над російською армією", - додає Ярослав Клюк.

Щоб підтвердити, чи справді на вікнах зображення – це знак з гори і до цього не приклалася людина, над склом треба провести низку експертиз.

"Не знаю, чи це будуть робити, чи то потрібно комусь. Люди і так вірять. От моя дочка привела до цього місця сина, до того він був такий неспокійний, всюди його було повно, капризний. А після прийшли додому, і дитину як підмінили – послушний, ласкавий. Справді чудо якесь", - каже Марія Кранчук зі Львова.
Вікторія Цимбаліста

Зараз ви читаєте новину «На недобудованій хаті об'явилися образи святих». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути