Ексклюзиви
понеділок, 12 вересня 2016 11:27

На Львівщині вшанували головнокомандувача УПА Василя Кука
10

Почесна варта на могилі Василя Кука
Фото: Валерій Шмаков
Ветерани ОУН-УПА
Дівчата-пластунки
Ветерани ОУН-УПА
Віче памяті головнокомандуючого УПА Василя Кука

На Львівщині вшанували пам'ять останнього головнокомандувача УПА, генарал-хорунжого Василя Кука. Нагадаємо, цьогоріч виповнюються 9-ті роковини смерті провідника націоналістичного підпілля.

Біля меморіалу "Борцям за волю України", розташованому на його малій батьківщині – в селі Красне Буського району відбулося громадське віче та молебень. Покласти квіти до могили Василя Кука прибули представники обласної влади, ветеранських організацій, "Пласту" та небайдужі люди.

Як зазначив голова Львівської ОДА Олег Синютка, важко повірити, що на плечі одної людини може випасти такий великий тягар. Адже окрім посади головнокомандувача УПА Василь Кук був головою Проводу ОУН в Україні та головою Генерального секретаріату Української головної визвольної ради.

"Сьогодні можна впевнено сказати, що якби не боротьба УПА, не було б шестидесятників, та не було б відновлення 1991 року незалежності України. Вони в лісах і криївках гордо тримали честь української держави", - наголосив губернатор.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: УПА не вбивала поляків за національною ознакою - ДОКУМЕНТ

"Маленький на зріст, але який великий українець народився на цій землі в Красному. Він керував всією українською повстанською армією. Останній найбільший бій з енкаведистами відбувся під керівництвом Василя Кука. І він вийшов із нього живим та вивів більшість своїх хлопців. Коли вороги схопили генерала, розстріляти їм було його мало. Вони вирішили його відпустити та оббрехати, аби товариші його відріклися. Але цього не сталося, бо Василь Кук не став оправдовуватися від тієї брехні, а своїм життям продовжував стверджувати свою вірність", - сказав заступник голови спілки офіцерів України Євген Лопаков.

Зараз ви читаєте новину «На Львівщині вшанували головнокомандувача УПА Василя Кука». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути