середа, 08 червня 2016 14:46

На фотовиставці показали дітей Донбасу
8

7 червня у Львові відкрилась фотовиставка "…Забуті світом". 75 cвітлин зроблені на Донбасі в період з квітня 2014-го до лютого 2015-го року. Їх авторами є фотографи з України, Польщі, Чехії та Росії.
На одному фото батьки ховають доньку. На іншому – українських військових оточили сепаратисти. На жодній фотографії немає військової техніки. Багато зображень дітей.
Організатори зазначають: виставку організували, щоб допомогти беззахисним дітям, які опинилися в умовах війни. Виручені кошти підуть на лікування таких дітей.

"Хотіли нагадати західним країнам, що неподалік йде війна. Потрібно весь час піднімати цю тему. Вже показали фотовиставку у Варшаві - там вона мала великий резонанс", – розповів віце-президент організації Конрад Пружинскі.

На відкриття виставки до Львова приїхав український фотограф-документаліст Максим Дандюк. Світлини зробив у 2014 році у Слов'янську, Іловайську, Донецьку.

"Війна для багатьох – це романтизм. Але коли вона близько, перед тобою – то знімати нема чого. Летить граната нізвідки – і розриває людину. І все. Що фотографувати? Чи коли йде обстріл і ти сидиш у підвалі 45 хвилин, тебе градами накриває. То що ти будеш знімати? Ноги, які трусяться від страху? Ми були в Іловайську і по нас стріляли з кулемета. Розумієш, як тільки піднімеш голову – тебе вб'ють. І треба вирішувати: робити якісь фото чи ні. Та на війні є що знімати, крім боїв. Мені здається, що зруйновані будівлі набагато краще розповідають про цю війну", – каже Максим.

На одному з фото Максима українські військові біля Слов'янська зводять тимчасовий міст замість того, що був підірваний сепаратистами. Біля нього стоїть Ірина Ферин. Дівчина вдивляється у світлину.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У Дніпрі створюють перший вуличний музей АТО

"Ми з батьком і ще декількома львівськими волонтерами їздили навесні на Схід. З нами був народний ансамбль "Плай". Виступав перед солдатами та лікарями артемівського госпіталю. Пригадую, як на блокпості український солдат взяв мій паспорт, побачив, що мені лише 18 і запитав: "Ну що Ірино, не страшно?". Я впевнено відповіла: "Ні", – пригадує Ірина.

Фотовиставку "…Забуті світом" створив фонд LAMBRE Foundation та об'єднання Expatria. В Україні її представили вперше у Львові. Триватиме 2 тижні. Потім покажуть в Одесі та Києві.

Зараз ви читаєте новину «На фотовиставці показали дітей Донбасу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути