субота, 14 травня 2016 21:45

На екофестивалі року у Львові варили мило та будували дім
15

Фото: Ярослав Тимчишин

14-15 травня у Львові проходить найбільший екофестиваль року. У програмі – лекції, як правильно сортувати сміття, які саме продукти споживати корисно і чим грітися, якщо не газом. Гості фестивалю мають змогу зварити мило та іншу побутову хімію, посадити город та збудувати екодім. Людям розкажуть про користь сонячних ванн та душів.
О 13.00 у Парку культури ім. Богдана Хмельницького порожня сцена наповнюється людьми. Діти, дорослі – усі поспішають сховатися від зливи. Із невеликої сцени лектори мали розповідати про користь всього екологічного. Через погоду плани змінилися. Дорослі вмостилися на стогах сіна. Діти не зважають на докори батьків і продовжують кидати один в одного солому. Молодь енергійно танцює й повторює рухи за ведучими. За півгодини Еко Фест 2016 відновив роботу.
"Тема всього екологічного важлива, бо ми є землянами, невід'ємними частинками планети. Ми такі самі гравці на цьому полі, як і всі інші живі істоти. Треба про це пам'ятати й більше дбати про природу", – каже куратор екофестивалю Надія Тищенко.
Відвідувачі роздивляються прилавки зі здоровою їжею та екологічними побутовими товарами.
"Молоді ж особливо припали до душі екологічні олійки. Ще не встигли розкласти увесь товар, як люди накинулися на них. Ми так здивувалися. Це люди років 30-ти. Певно, почали вести здоровий спосіб життя, більше приділяти увагу здоров'ю", – розповідає Христина, учасниця фестивалю.
Діти тягнулися до лялькового прилавку. Вироби - із карпатської шерсті. Одна лялька коштує від 100 до 2000 грн. Люди купують.
"Наші іграшки екологічно чисті. Ми їх дуже довго майструємо. Методом мокрого і сухого валяння. Але шерсть груба, швидко не зробиш. Треба три-чотири години, щоб виготовити одну. Все робимо власноруч. І людей це цікавить. Ходять, дивляться", – розповіла майстриня Марія.
Лілія на фестиваль прийшла із донькою. Зізнається, що до здорового способу життя ставиться скептично. Жінка - понад десять років вегетаріанка.
"Попри те, я не вірю в екологічність. Вважаю, що нічого екологічного наразі немає. Треба виїжджати в якусь екозону, де машини лише за 30 кілометрів їздять і вирощувати собі все самому. Тоді, може… Але для сучасних людей це неможливо. По собі суджу. Мені це важко", – зізнається Лілія.
Із клунками з придбаною на фестивалі продукцією стоїть Артур. Хлопець задоволений – купив сир тофу, який давно мріяв скуштувати. Не всі продукти зі свого списку знайшов.
"Мало прилавків, де продають овочі, фрукти. Побачив тільки, де продають огірки і редиску. Також мало підприємців, які продають крупи. В декого завищена ціна,", – ділиться враженнями Артур.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В ботанічному саду кияни вчилися плести вінки з лози, стрибали на батуті і мінялися старими речами

Із кількох палаток лунає спокійна музика – там люди медитують. Поруч розповідають, як зробити воду з-під крана джерельною.
За два дні організатори очікують 20 тис відвідувачів.
"Сподіваємося, що захід стане щорічним. За один раз переконати людей, що треба бути екологічно свідомим, дуже важко. Можна лише їх надихнути", – вважає заступник директора з розвитку Парку культури Христина Пархуць.
Львів Еко Фест 2016 – перший фестиваль на екологічну тематику в Україні, де поєднано лекції та ворк-шопи під відкритим небом. Над його розробкою працювали представники українських та європейських екокомпаній.

Зараз ви читаєте новину «На екофестивалі року у Львові варили мило та будували дім». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути