середа, 12 листопада 2014 16:30

На Дрогобиччині жалоба – ховають загиблих у жахливому ДТП підлітків
5

Фото: Юлія Ліпіч

12 листопада у селі Грушів Дрогобицького району на Львівщині на місцевому цвинтарі поховали 15-річну школярку Ірину Турик. Учора — 18-річних Івана Павлюха та Анну Паньків. Троє підлітків загинули о 1.35 10 листопада в автокатастрофі. За кермом сидів їх односельчанин, сусід Турик та Павлюха - 24-річний Іван Лесик. Ще двоє підлітків отримали черепно-мозкові травми.

11 листопада в Дрогобицькому районі оголосили жалобу. Відповідне розпорядження підписав перший заступник голови Дрогобицької райдержадміністрації Степан Рудницький. На території району на знак скорботи за загиблими приспустили Державний прапор України із траурною стрічкою. Скасували проведення розважально-концертних заходів та спортивних змагань.

Уночі підлітки поверталися з танців зі сусіднього села Старе Село. Їх влаштували на честь храмового свята у День святого Дмитрія. Йшли гуртом по узбіччі. Раптом у натовп в'їхав бус "Mercedes-Benz Vito". Спершу чоловік збив на смерть Ірину Турчик. Далі наїхав на Павлюха та Паньків. Проїхав ще 10 м, на узбіччі збив Андрія Марківа та Наталію Литвинко. Вони залишилися живими. Зі закритою черепно-мозковою травмою та численними забоями перебувають у нейрохірургічному відділенні Дрогобицької райлікарні. Лікарі кажуть, їх стан важкий, але обоє йдуть на покращення.

Машина з'їхала у кювет та перекинулася.

"Біля другої ночі прокинулася від страшного гуркоту. Розбудила сина, кажу: "Ходи подивимося, що там твориться". Не хотів вставати, казав, що мабуть, дітиська з дискотеки повертаються. Виглянула у вікно і обомліла: на нашому подвір'ї лежав перевернутий бус, забор був повалений. На сусідському городі - розкидані дитячі тіла. Найперше побачила Іринчине, між двома деревами. Вони вже не дихали. Померлих ніхто не чіпав, поки не приїхала міліція",- пригадує місцева мешканка Оксана Івахів

На похорони зійшлися близько 350 людей. Павлюха та Паньків у храмі Пресвятої Богородиці відспівували водночас. Похорон тривав п'ять годин. Однокласників на цвинтарі поховали поряд.

"У своїй священицькій діяльності провів багато похоронів. Для мене похорон мав би бути шаблоном. Але одна річ, коли діти йдуть за домовиною і плачуть за батьками. Своїм побиттям хочуть подякувати доброму батькові чи мамі за турботу. Але зовсім інша річ, коли батьки ховають дітей. На цих похоронах людський язик стає дерев'яний. Я був свідком похорону, на якому збожеволіла мама, коли в яму опускали її єдиного сина, без 5 хвилин лікаря. Я бачив, як збожеволіла мати, коли померла її 17-річна донька. Вона виховувала її сама, не могла пережити тої втрати. Я бачив, як молодий чоловік не міг пережити втрати дитини, і за день постарів на 20 років. Його чорне волосся вкрилося сивиною. Та сьогодні я безпорадний як ніколи. І об'являю супротив самому Богові. Як же так? За що? Чим провинилися ті троє дітей? Може, винуваті були в тому, що до церкви ходили? Що молилися? Що народилися у побожних християнських сім'ях? Може вина у тому, що були чесні, правдиві, трудолюбиві? Бог приготував відповідь: "Така моя воля Божа", ми мусимо з тим змиритися", - каже священик Зеновій Майкут.

Іван Павлюх навчався на четвертому курсі Дрогобицького механіко-технологічного коледжу. Після навчання планував відкриту власну автомайстерню. Анна Паньків закінчила 19-те училище, працювала поварем. Допомагала батькам виховувати трьох молодших сестер. Ірина Турчик хотіла продовжити навчання у середній школі.
Усі родичі Лесика були на похоронах. Вони мешкають по-сусідству з Павлюхами та Турчиками. Іван перебуває у СІЗО.

Правоохоронці за фактом ДТП відкрили кримінальне провадження. Міліція з'ясовує, за яких обставин трапилася аварія. Водієві загрожує від 10 років позбавлення волі. Правоохоронці з'ясували, що офіційно авто не належало Іванові.

Зараз ви читаєте новину «На Дрогобиччині жалоба – ховають загиблих у жахливому ДТП підлітків». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути